Wegetariańskie curry typu Madras

Dodaj do ulubionych

Wegetariańskie curry typu Madras

  • Czas przygotowania 0:1  Czas gotowania 0:35  Ilość porcji: 4 Poziom trudności: Średni

  • SKŁADNIKI

        1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 posiekana brązowa cebula

  • 2 zgniecione ząbki czosnku

  • 3-centymetrowy cienko tarkowany korzeń imbiru

  • 1 łyżka proszku Madras Curry

  • 400g pomidorów z puszki

  • 2 szklanki (500ml) rosołu warzywnego

  • 400g obranych, posiekanych w kostkę ziemniaków

  • 1/2 (300g) główki kalafiora obranej z liści i pokrojonej na małe kawałki  

  • 1 szklanka (120g) mrożonego groszku

  • 120g liści świeżego szpinaku

  • Gotowany na parze ryż basmati

  • Pasta z mango

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Krok 1

Rozgrzać olej na patelni żeliwnej. Smażyć cebulę przez 8-10 minut lub też do momentu zazłocenia. Dodać czosnek, imbir oraz curry. Smażyć przez dwie minuty regularnie mieszając.  

  • Krok 2

Do mieszanki dodać pomidory, rosół warzywny i kawałki kalafiora. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut lub do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Dodać  groszek i liście szpinaku. Gotować przez kolejne 2-3 minuty.  

  • Krok 3

Curry podawać z gotowanym na parze ryżem basmati oraz pastą z mango.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑