30 Marca Światowy dzień muffina - Jak zaczęła się ich historia?

Dodaj do ulubionych

Muffinki to rodzaj ciasta wypiekanego w małych porcjach. Muffinki przypominają w kształcie „cupcakes" oraz tzw. „small cakes", ale z reguły nie lukruje się ich i nie są tak słodkie jak „cupcakes". Sama nazwa muffin pochodzi od „muffe" lub „moufflet". „Muffe" to rodzaj ciasta z Niemiec a „moufflet" to francuskie słowo oznaczające miękki chleb. Zazwyczaj muffin mieści się w jednej ręce i często podaje się go podczas śniadania, choć może być również serwowany do filiżanki herbaty podczas spotkania z przyjaciółmi oraz w trakcie innych posiłków. Muffinki często podaje się w specjalnym papierku do pieczenia lub foremce. Mogą być serwowane na zimno lub ciepło, z dżemem i masłem lub bez. Istnieje wiele smaków i odmian, więc tym co wyróżnia muffiny, jest zawsze specjalny składnik. Składnikiem tym mogą być owoce takie jak np. jagody albo warzywo takie jak dynia. Inne dodatki to banan, pomarańcza, truskawka, malina, migdały, cynamon, cytryna, wiórki czekoladowe i brzoskwinia.

Rodzaje muffinów

Wyróżnia się dwa główne rodzaje muffinów: angielskie i amerykańskie. Oba cechuje odmienny proces pieczenia, historia, i oczywiście smak. Muffin angielski przyjmuje formę płaskiego ciasta drożdżowego, które smaży się do wyrośnięcia na rozgrzanej płycie. Najwcześniejsze formy wypieku muffinów sięgają X w. n. e., kiedy ciasto w specjalnych obręczach kładziono na gorącej blasze lub patelni. Tym co odróżnia muffiny amerykańskie od angielskich, jest użycie rzadkiego, przypominającego naleśnikowe, ciasta oraz proszku do pieczenia zamiast drożdży. Początkowo jako spulchniacza w muffinach amerykańskich używano potażu. Zaprzestano tego około roku 1857, gdy pojawił się na rynku proszek do pieczenia. W połowie XVIII w. wydrukowano pierwszy przepis na muffiny i popularność ich wypieku wzrosła do tego stopnia, że tzw. „muffin men" chodzili po angielskich ulicach, zachęcając do kupna świeżo wypieczonych muffinów. W Stanach Zjednoczonych trzy stany mają swoje własne oficjalne rodzaje muffinów. Są to stany Minnesota, Massachusetts i Nowy York. Oficjalnym muffinem stanu Minnesota jest muffin jagodowy, natomiast w Massachusetts jest to muffin kukurydziany przyjęty w 1986 r. Rok później stan Nowy York uznał muffin jabłkowy za swój oficjalny."

POZNAJ NASZE PRZEPISY NA PYSZNE MUFFINY!

Przepis na świeże muffiny o smaku pomarańczowym

Przepis na muffiny bananowe w wersji prostej i szybkiej.

Bardzo smaczne muffiny borówkowe.

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑