Co to jest gnocchi?

Dodaj do ulubionych

Gnocchi to nic innego jak włoska odmiana domowych klusek, popularnie nazywanych w naszym kraju kopytkami.. Niezależnie od rodzaju składników ciasto na gnocchi zawsze powinno być miękki i puszyste. Dlatego szykując ziemniaki czy inne warzywa, musisz bardzo uważać, żeby ich nie rozgotować, co pociągało by za sobą konieczność dosypywania większej ilości mąki i w efekcie nadmierne obciążenie ciasta.

Gnocchi rady praktyczne

Ciasto na gnocchi wyrabiaj szybko, żeby z kolei nie zrobiło się zbyt miekkie i kleiste

Gnocchi najlepiej zjadać zaraz po ugotowaniu, to też sos czy inne dodatki powinny być gotowane wcześniej.

Rodzaje gnocchi

Największą popularnością cieszą się gnocchi ziemniaczane, ale możliwe są liczne warianty klasycznego przepisu: z innymi warzywami, takimi jak dynia czy pasterniak z semoliną, z ricottą....Gdy już opanujesz wyrób gnocchi w podstawowej wersji, szybko odkryjesz, jak bardzo inspirujące są te smakowite kluseczki.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑