Gnocchi - Niezwykłe kluski!

Dodaj do ulubionych

Gnocchi

Gnocchi to włoska odmiana domowych klusek popularnie nazywanych kopytkami. Niezależnie od rodzaju składników, ciasto na gnocchi zawsze powinni obyć miękkie i puszyste.. Dlatego szykując ziemniaki czy inne warzywa, musisz bardzo uważać,żeby ich nie rozgotować, co pociągałoby za sobą konieczność dosypywania większej porcji maki i w efekcie nadmierne obciążenie ciasta. Ciasto na gnocchi wyrabiaj szybko, żeby z kolei nie zrobiło się zbyt miękkie i kleiste. Gnocchi najlepiej zjadać zaraz po ugotowaniu, toteż sos czy inne dodatki powinny być gotowe wcześniej

Tradycyjne gnocchci

Bardzo ważne są odpowiednie ziemniaki z reguły wybieramy maksymalnie mączne, a mało wodniste, czyli raczej też stare niż młode. Ich wstępna obróbka polega tradycyjnie na pieczeniu "w mundurkach", bez obierania, dzięki czemu nie mogą nasiąkać wodą i zachowują pożądaną suchość. Sposób ten jednak czasochłonny i nie zawsze praktyczny, dlatego większość ludzi woli gotowane na parze, ewentualnie w wodzie.. Można i tak, pod warunkiem, że ustrzeżesz się rozgotowania ziemniaków. Musisz uważać, żeby pozostały spoiste; ważne jest też ich staranne odsączenie.

Przepis na gnocchi

Wiele przepisów na gnochci zawira w składzie jajka, które bezprzecznie ułatwiają wyrób ciasta. Pamiętaj jednak , że dodanie jajka zwiększa wilgotność mieszanki, co pociąga za sobą wzrost zapotrzebowania na mąkę - i ryzyko nadmiernego usztywnienia ciasta. Nie mamy dla ciebie lepszej rady niż metod prób i błędów: każdy wytwórca gnocchi musi sam znaleźć złoty środek w proporcjach składników. Przepis prastarej tradycji mówi o tym, że aby, przygotować porcję dla 4 -6 osób potrzebujesz: 1 kg starych dużych ziemniaków i około 200 g mąki.

SMACZNEGO

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑