Gotowanie szczawiu w garnku aluminiowym uwalnia reakcję chemiczną!

Dodaj do ulubionych

Szczaw posiada wiele niedocenionych właściwości. Jest  warzywem liściastym bogatym w witaminy A i C, minerały i mikroelementy. Młode i połyskliwe liście szczawiu wystarczy tylko lekko przepłukać i oddzielić od twardych łodyżek, aby można je było wymieszać do pysznej zdrowej zielonej sałatki.

Zastosowanie szczawiu

 Ich wyrazisty. kwaskowaty smak dobrze komponuje się z rybami i drobiem, zwłaszcza tłustą gęsią czy kaczką. Używa się ich również do zup i sosów i dań jednogarnkowych. Pod wpływem obróbki termicznej sztywne liście rozpadają się na miękką pulpę, łatwą do zamiany na przecier i konserwowania w tej postaci.

Gotowanie szczwiu 

UWAGA! Potraw z dodatkiem szczawiu nie należy gotować w aluminiowych garnkach, gdyż dochodzi wtedy do reakcji chemicznej uwalniającej niepożądany dla zdrowia kwas szczawiowy!

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑