Hummus - Zdrowa pasta z ciecierzycy. Przepis na oryginalny hummus

Dodaj do ulubionych

Humus jest popularną potrawą pochodzącą z Libanu. Humus wchodzi w skład kuchni arabskiej znany jest również na kaukazie. Podstawowym składnikiem przepisu na humus jest ciecierzyca pospolita oraz czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny.

Ta pyszna pasta z ciecierzycy w występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita. Najwcześniejsze znane przepisy na hummus są zapisane w książkach kucharskich opublikowanych w Kairze w 13 wieku. Wiele źródeł związanych z kuchnią pokazuje że hummus pojawił się już w starożytności. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie ciekawe przepisy na humus.

Przepis na hummus

Jak przygotować oryginalny hummus? A może wolisz hummus z czerwonej fasoli? Przygotowaliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na hummus. Przy każdym przepisie znajdziesz tabelę wartości odżywczych, przygotowaną przez ekspertów ds. diety, odżywiania i odchudzania.

Hummus - Oryginalna pasta z ciecierzycy

Hummus dyniowy - Mniej znany, ale badzo zdrowy!

Hummus z papryczek jalapeno - Jeśli lubisz na ostro....

Humus z papryczek jalapeno z kolendrą - Przyszny z chlebem pita i chipsami tortilla

Humus z czarnej fasoli - Musisz próbować

SMACZNEGO

Dlaczego hummus jest tak zdrowy?

Hummus jest bardzo zdrowy, jest bogaty w żelazo i witamię C. Zawiera również wysokie ilości kwasu foliowego i witaminę B16. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego; tahini składa się głównie z nasion sezamu, które są doskonałym źródłem aminikwasów. W zależności od przepisu, humus zawiera różne ilości tłuszczów jednonienasyconych. Humus znakomicie sprawdza się w dietach wegetariańksich gdyż zatępuje białko w diecie.

 

 

 

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑