Jak przygotować szparagi? Przygotuj idealne szparagi w 3 minuty!

Dodaj do ulubionych

Jak przygotować  szparagi

Aby przygotować szparagi do gotowania musisz usunąć, czyli po prostu odkroić ich zdrewniałe końcówki. Przygotowując szparagi zacznij u podstawy i posuwając się ku górze, delikatnie przygnij łodyżkę - gdy dotrzesz do właściwego, żywego miąższu, twardy koniec odpadnie samoistnie. Skórka najczęściej może zostać, chyba że jest bardzo twarda i chropawa, co zdarza się na grubych, przerośniętych łodygach. Zdejmuje się ją wtedy obieraczką do warzyw albo ostrym nożem, również od dołu do góry, tym łatwiej im bliżej wierzchołka. Jeśli starannie przejdziesz te etapy, szparagi ugotują się równo na całej długości, bez potrzeby wiązania.

Jak gotować szparagi

Gotowanie szparagów wymaga spełnienia kilku warunków. Krytyczne znaczenie ma czas gotowania: szparagi za szybko wyjęte z wody będą twarde i metaliczne w smaku, z kolei rozgotowanie grozi im nieapetyczną łykowatością. 

Czas gotowania szparagów

Pamiętaj że szparagi przeciętnej grubości wymagają zaledwie 3 minut gotowania, w przypadku grubszych dolicz nie więcej niż 30-50 sekund.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑