Jak samodzielnie zrobić jogurt w domu?

Dodaj do ulubionych

Zrobienie jogurtu w domu jest bardzo proste i wymaga od Ciebie zastosowania zaledwie kilku prostych wskazówek. Jogurt przygotowany w domu na pewno będzie o wiele zdrowszy. Poniżej znajdziesz przepis na jogurt domowej roboty.

Przepis na domowy jogurt

Gotować przez kilka minut 1/4 mleka, ostudzić w temperaturze pokojowej.Dodać dwie-trzy łyżeczki jogurtu, zawierającego szczepy Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus oraz trochę sproszkowanej kultury bakterii mlecznych (w Polsce można niekiedy nabyć tabletki jogurtowe i kefirowe, można też użyć popularnego lakcidu, stosowanego przy leczeniu antybiotykami-przyp. tłum.) Zamieszać,przykryć i wstawić do  piekarnika, nie włączając go. Po zgęstnieniu można dodać soli, pieprzu lub kminku dla smaku. Możesz również dodać świeże owoce sezonowe, orzechy lub płatki owsiane.

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑