Jak ugotować idealny makaron? Najlepszy przepis

Dodaj do ulubionych

Gotowanie makaronu jest sztuką, której każdy może się nauczyć. Ugotowanie makaronu z pozoru proste zadanie, niektórym z nas może przysporzyć wiele trudności. Ugotuj makaron na miarę pradziwego Włocha! Makaron nie ma sobie równych jako comfort food, czyli jedzenie poprawiające nastrój: rozgrzewa, nasyca, rozpływa się w ustach, a przede wszystkim jest prawdziwą rozkoszą podniebienia. Abyś i Ty mógł skorzystać z przyjemności jaką daje jedzenie makaronu, ugotuj go dobrze. Buon appetito!

Jak ugotować idealny makaron?

Niesolona woda gotuje się szybciej, dodaj więc soli dopiero wtedy, gdy zaczyna wrzeć. Zagotuj duży garnek wody, żeby makaron miał swobodę ruchów, i wrzucaj go nie wcześniej niż energicznie bulgoczący wrzątek. Niektórzy lubią dodać łyżkę oliwy z oliwek, która ma zapobiec kipieniu wody z garnka i sklejania się makaronu. Gdy już rzucisz makaron, przykryj garnek, aby jak najszybciej doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i zdejmij pokrywkę.

Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente - "dosłownie na ząb" Natychmiast po odcedzeniu przełóż go do ogrzanej miski rondla z sosem albo z powrotem do garnka. Nigdy nie odsączaj makaronu zbyt gorliwie, gdyż powinien być śliski, żeby w pełni pokryć się sosem. Pod żadnym pozoem nie zostawiaj odcedzonego makaronu na druszlaku, co grozi mu przemianą w kleistą masę. Aby zapobiec tej kulinarnej katastrofie, wmieszaj w świeżo ugotowany makaron odrobinę oliwy z oliwek, oleju lub masła, ewentualnie skrop go wrzątkiem i delikatnie wymieszaj. Możesz użyć do tego wody po gotowaniu, dobrze więc zrobisz, nie wylewając jej w całości.

Różnica między złym, dobrym i znakomitym makaronem kryje się przede wszystkim w czasie gotowania. Dlatego zawsze zaczynaj od uważnego przeczytania całego przepisu, a następnie dostosuj do niego swoje czynności. Staraj się mieć gotowy sos w momencie odcedzania makaronu, żeby połączyć je natychmiast, zwłaszcza jeśli używasz makaronu świeżego (odstawiony na bok będzie dalej "gotować się w środku"). 

Makaron przeznaczony do sałatki na zimno wymaga przepłukania zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi, następnie wymieszania z niewielką ilością tłuszczu i wreszcie schłodzenia w lodówce.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑