Jak zabić zapach czosnku z ust?

Dodaj do ulubionych

Jak zabić zapach czosnku z ust?

Odpowiedź jest prosta: Jabłka oraz sałata zwalczają nieświeży oddech po spożyciu czosnku


Czosnek jest wysoce specyficzny. Jego smak można albo uwielbiać albo całkowicie go nie znosić. Jedno jest jednak pewne - nikt nie lubi gdy jest on wyczuwalny w wydychanym powietrzu. Dzięki pracy ekspertów, miłośnicy rzeczonego jadalnego antybiotyku w końcu mogą podjąć skuteczną walkę z tym wstydliwym problemem. Rezultaty eksperymentu opublikowane we wrześniowym wydaniu magazynu Journal of Food Science dowodzą, że spożywanie surowych jabłek oraz sałaty może ograniczyć wyczuwalność czosnku w wydychanym przez nas powietrzu.  

 

Eksperci z Uniwersytetu Stanowego Ohio podali respondentom trzy gramy surowego czosnku, który mieli oni żuć przez 25 sekund. Następnie osoby badane poproszono o spożycie wody, surowych jabłek, soku jabłkowego, pieczonych jabłek, surowej mięty, ekstraktu z liści mięty, sałaty lub herbaty zielonej. Warto wiedzieć, iż substancjami odpowiedzialnymi za zapach czosnku są  między innymi dwusiarczek dwuallilu, merkaptan allilowy, siarczek allilo-metylowy i diallilowy. Ich stężenie w wydychanym powietrzu zbadano na drodze jonoselektywnej przepływowej spektrometrii masowej.

 

Przez pierwsze 30 minut po spożyciu surowe jabłko oraz sałata zmniejszyły natężenie nadmienionych substancji w wydychanym powietrzu o co najmniej 50 procent w porównaniu z grupą kontrolną. Surowe liście mięty charakteryzowały się wyższą skutecznością niż dwie powyższe substancje. Sok jabłkowy oraz ekstrakt z liści mięty redukowały natężenie związków chemicznych w wydychanym powietrzu, jednakże w mniejszym stopniu niż ich surowe odpowiedniki. Marginalną skutecznością legitymowała się natomiast zielona herbata.  

 

Jak informują badacze, poddawane analizie produkty spożywcze eliminowały zapach czosnku w wydychanym powietrzu dwuetapowo. Enzymy zawarte w surowym pożywieniu ułatwiały niwelowanie nieprzyjemnych zapachów, natomiast składniki fenolowe w zarówno surowych jak i gotowanych posiłkach skutecznie eliminowały substancje lotne. Badane potrawy surowe charakteryzowały się wyższą skutecznością, jako że zawierały one zarówno enzymy jak i substancje fenolowe.  



Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑