Jak zrobić makaron domowy? Przepis na makaron do rosołu

Dodaj do ulubionych

Domowy makaron to najlepszy przepis na udany rosół lub inne pyszne danie. Wbrew pozorom, samodzielny wyrób makaronu domowego wcale nie jest trudny, a wręcz może okazać się wielce relaksującym zajęciem - ale wymaga przestrzegania kilku zasad. Jednym z ważniejszych wymogów nie jest sprawdzony przepis a dobrze wywietrzona kuchnia bez przeciągów i klimatyzacji. Na końcowy efekt wpływa również wilgotność powietrza, dlatego nie radzimy robić "makaronu domowego" w deszczowy czy parny dzień. Zrób pyszny makaron domowy korzysystając z naszego przepisu.  Smak rosołu z tym makaronem -  przepyszny:)

 

Przepis na domowy makaron

Wyrób ciasta

Wyrabianie ciasta na makaron domowy to zasadniczy etap całego procesu, polegający na "uruchomieniu" glutenu zawartego w mące, aby uzyskać jednolitą, miękką, ale i spoistą masę. Wyrabiaj ciasto, podsypując od czasu, do czasu nieco mąki, tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i nabierze elastyczności plasteliny. Domowy makaron można przechowywać w lodówce do 48 godzin, luźno zapakowany w szczelnym pojemniku. Pamiętaj o przewracaniu go w tym czasie na drugą stronę, żeby uwalniać od nadmiaru wilgoci. Makaron domowego wyrobu nadaje się również do zamrożenia, aczkolwiek czasami skutkuje to jego nadmierną kruchością i łamliwością.Nie musisz rozmrażać porcji wyjętej z zamrażalnika; wystarczy od razu wrzucić ją na wrzątek.

Przybory kuchenne

Makaron nie wymaga specjalistycznego oprzyrządowania, chociaż niektóre gadżety oszczędzają czas. Przygotuj sobie dużą powierzchnię roboczą (stolnicę lub blat kuchenny). Do ciasta wyrabianego ręcznie potrzebujesz długiego wałka, dzięki któremu uzyskasz równomierny placek mniejszym nakładem sił i czasu. Wyrabianie ciasta w dużej misce jest bardziej pracochłonne, chyba że posłużysz się elektrycznym mikserem. Do krojenia makaronu użyj długiego, ostego noża. Najlepiej jednak zrobisz inwestując w ręcznie napędzaną (korbką) maszynkę do makaronu. Polecamy zwłaszcza modele masywniejsze, z solidnym umocowaniem do brzegu blatu, wałkami o zmiennym ustawieniu i gładko chodzącą korbką.

Składniki na ciasto makaronowe

Wszystkie składniki surowcowe na makaron domowy powinny osiągnąć temperaturę pokojową, zanim przystąpisz do ich łączenia. Proporcje mąki do jajek zależą od pogody, jakości mąki oraz wieku i rozmiaru jajek. Dodatek oleju ułatwia wyrabianie ciasta, ale nie jest obowiązkowy.

Używaj zwykłej białej mąki nadającej ciastu dobrą konsystencję i ułatwiającej obróbkę. Niektórzy wolą odmiany z domieszką gruboziarnistej mąki z pszenicy twardej (durum), czyli tak zwanej semoliny, która korzystnie wpływa na smak, kolor i konsystencję makaronu. Ciasto z mąki mieszanej z "twardą" jest jednak trudniejsze do wyrabiania, zwłaszcza jeśli się używa maszynki do makaronu -tym trudniejsze, im większa domieszka semoliny. Mieszanka w proporcjach powyżej 1:1 może stwarzać problemy nie do pokonania.

Podstawowe składniki na ciasto makaronu domowej roboty

Aby zrobić makaron na przystawkę dla sześciu osób lub na danie główne dla czterech, potrzebujesz 300 g mąki, 3 dużych jajek (po 60 g każde), 30 ml (dwóch łyżek stołowych) oliwy z oliwek (opcjonalnie) i szczypty soli.

Przygotowanie ciasta

1. W razie ręcznego wyrabiania cista usyp kopczyk z mąki na stolnicy lub dużej misce i zrób zagłębienie na jego szczycie

2. Wybij jajka do dołka,  następnie dodaj oliwę (jeśli jej używasz) i hojną szczyptę soli. Weź widelec i zacznij roztrzepywać jajka (z oliwą lub bez), zagarniając nieco mąki ze szczytu kopczyka.

3. Stopniowo wprowadzaj w masę jajeczną coraz więcej mąki, posuwając się w kierunku od środka do obwodu. 

4. Wyrabiaj ciasto na oprószonej mąką stolnicy, płynnymi lekkimi ruchami ugniatania i obracania. Końcowa bryła powinna być miękka i elastyczna, ale sucha w dotyku. Jeśli klei się do ręki, dosyp nieco mąki i dalej wyrabiaj.

5. Wyrabianie ciasta zajmuje co najmniej 6 minut, zanim uzyskasz właściwy efekt, czyli gładką sprężystą bryłę o lekko połyskliwej powierzchni. Jeśli używasz mąki z semoliną, przeznacz na ten etap 2 dodatkowe minuty. Włóż gotowe ciasto do plastikowego woreczka (bez szczelnego zamknięcia) albo nakryj ściereczką lub odwróconą miską i odstaw na pół godziny do "leżakowania".

Wałkowanie i krojenie ręczne

1. Podziel ciasto na trzy lub cztery mniejsze pocję i przykryj te oczekujące na obróbkę, żeby nie wysychały.

2. Lekko oprusz mąką dużą stolnicę. Rozpłaszcz porcję ciasta ręką, a następnie wałkuj długim, oprószonym mąką wałkiem w kierunku od środka do brzegów, aż do uformowania prostokąta.

3. Robiąc lazanię, wystarczy popostu podzielić płat ciasta na kwadraty stosownej wielkości. W przypadku makaronu długiego, najlepiej zwinąć płat w rulon i ciąć poprzecznie, w odstępach zależnych od planowanego rodzaju: co 5mm na fettuccine, co 8 mm na tagliatelle (wstążki) albo co 2,5 cm na pappardelle. Usuń ścinki i rozłóż pokrojony makaron pojedynczą warstwą na ściereczce do przesuszenia mniej więcej 10 minut. Możesz również rozwiesić go na dowolnym drążku.Nie susz makaronu w chłodnym miejscu ani w przeciągu, gdyż grozi to nadmierną łamliwością. Najlepszy będzie wtedy gdy podsuszy się stopniowo i w naturalny sposób

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑