Kremowy karmel - Przepis na francuski przysmak
Dziś pragniemy zachęcić naszych czytelników do przygotowania jednego z diamentów w koronie francuskich przysmaków.
Kremowy karmel jest wykwintną, bezglutenową przekąską, która na pewno przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Czas przygotowania 6:40; Gotowanie 0:50
Składniki umożliwiają przyrządzenie 6 porcji.
Poziom trudności: Zaawansowany
SKŁADNKI
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietany
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
6 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C z termoobiegiem. W garnku zmieszać ze sobą ¾ szklanki cukru pudru i 1 szklankę nieprzegotowanej wody. Podgrzać na małym ogniu. Gotować, regularnie mieszając, przez 5 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 do 7 minut lub do chwili uzyskania zazłocenia się mieszanki. Zdjąć z ognia. Odstawić na około 2 minuty do wystygnięcia. Przelać mieszankę do sześciu niewielkich naczyń żaroodpornych.
Krok 2
Wymieszać w rondlu śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy, a następnie podgrzewać na średnim ogniu. Gotować przez 6-8 minut lub do momentu, aż na brzegach rondla zaczną formować się bąbelki. Regularnie mieszać. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 3
Ubijać jajka z cukrem pudrem aż do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji. Powoli dodawać mieszankę śmietanową, stale ubijając. Przelać tak otrzymaną masę do przygotowanych naczyń żaroodpornych.
Krok 4
Umieścić małe naczynia w dużej, żaroodpornej brytfannie. Zalać gorącą wodą do połowy wysokości mniejszych naczyń. Włożyć do piekarnika na około 30 minut. Wyjąć brytfannę z piekarnika a następnie wyjąć naczynia z wody. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na noc. Podważyć schłodzoną masę nożem, przełożyć na talerz i podać.