Makaron ze szpinakiem

Dodaj do ulubionych

Makaron ze szpinakiem to pyszne zdrowa potrawa którego głównymi składnikami jest makaron i szpinak. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na zdrowy makaron ze szpinakiem. W łatwy i szybki sposób wyczarujesz danie które jest bardzo zdrowe i proste w przygotowaniu.

Przepis na makaron ze szpinakiem

Conchigile zapiekane ze szpinakiem i ricottą

Przygotowanie: 20 minut

Gotowanie/Pieczenie: 15 minut

Porcja dla 4 osób

20 sztuk największych (olbrzymich) muszli (conchiglie)

 1 łyżka oliwy z oliwek

2 plasterki bekonu, drobno posiekane

1 cabula drobno posiekana

500 g młodego szpinaku, posiekanego

750 g świeżego sera ricotta

350 g (1/2 szklanki) świerzo startego parmezanu

250 ml (1 szklanka) gotowanego sosu pomidorowego do makaronu

WYKONANIE:

1. Ugotuj makaorn aldente w dużym garnku osolonej, energicznie wrzącej wody. Odsącz.

2. Rozgrzej oliwę w rondlu, wrzuć cabulę i bekon i obsmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, poprzez 3 minuty albo do lekkiego zbrązowienia. Dodaj szpinak, zmniejsz ogień i gotuj do czasu, aż zwiędnie z powodu urtaty wody. Na koniec dodaj ricottę i mieszaj, dopóki składniki nie połączą się w jedną całość.

3. Napełnij mieszanką muszle i posyp parmezanem. Rozłóż muszle na zimnej lekko natłuszczonej blasze i wstaw pod ruszt ustawiony na średnią tempertaturę na 3 minuty albo do lekkiego zarumienienia i rozgrzania.

4. Podgrzej sos w małym rondlu na dużym ogniu - przez minutę albo aż będzie równomiernie gorący. Rozlej go na talerze, a na nim rozłóż podpieczone muszle.

Życzymy Smacznego

Pprzepisy na makaron ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem - Przepis 2

Makaron ze szpinakiem - Przepis 3

Makaron ze szpinakiem - Przepis 4

 

CZY WIESZ ŻE.....

Mrożony szpinak 

Ze wszystkich mrożonych warzyw szpinak uchodzi za jedno z najlepszych. Świeży zaczyna tracić składniki odżywcze niemalże od momentu zerwania, toteż pod tym względem szybkie mrożenie wychodzi mu na dobre. Mrożony szpinak odznacza się ponadto dobrym smakiem, a co najważniejsze, jest gotowy do użycia. Wystarczy go rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody i już można dodawać go do omletów, sosów, zapiekanek, zup, nadzień itp. - albo po prostu ugotować z odrobiną masła i podawać jako jażynkę

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑