Najlepszy przepis kruche australijskie ciasteczka 

Dodaj do ulubionych

Najlepszy przepis kruche australijskie ciasteczka 

Jeżeli podczas pobytu w Australii zapytasz tubylców, który z nich przygotowuje najlepsze kruche ciasteczka, kulturalna pogawędka zapewne zamieni się w zagorzałą debatę. Aby jej uniknąć, warto nauczyć się przygotowywać je samodzielnie!  

150g (1 szklanka) mąki
90g (1 szklanka) płatków owsianych
85g (1 szklanka) suszonego kokosa
100g (1/2 szklanki) brązowego cukru
55g (1/4 szklanki) cukru pudru
125g masła
2 łyżki syropu złocistego
2 łyżki wody
1/2 łyżki sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 160°C. Wyłożyć dwie blachy do pieczenia nieprzywierającym papierem.  
Krok 2
W dużej misce zmieszać ze sobą mąkę, płatki owsiane, kawałki kokosa i cukier.  
Krok 3
Wrzucić do rondla masło, a następnie dolać wody i syropu złocistego. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż masło się roztopi, a mieszanka nabierze jednolitej konsystencji. Następnie dodać sodę oczyszczoną oraz mieszankę przyrządzoną w poprzednim kroku regularnie mieszając.  
Krok 4
Uzyskaną masę uformować w kulki i ułożyć w odległości około pięciu centymetrów od siebie na blachach do pieczenia. Każda z kulek powinna mieć około centymetr grubości. Piec w piekarniku przez 15 minut lub do momentu zazłocenia się masy. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciastka na 10 minut do ostygnięcia, a następnie przełożyć je na talerz.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑