Orzeszki piniowe - Właściwości i zastosowanie

Dodaj do ulubionych

Orzeszki piniowe są to drobne, wydłużone, kremowobiałe nasionka, wyłuskane z szyszek pewnych gatunków sosny, zwłaszcza sosny pinii (Pinus pinea), zwanej też parasolowatą - od kształtu korony, albo włoską - od miejsca pochodzenia. Orzeszki piniowe odznaczają się wysoką wartością odżywczą. W rzeczywistości pinie porastają cały basen Morza Śródziemnego i należą do najbardziej typowych elementów tego pejzażu. Orzeszki piniowe zawsze sprzedaje się po wstępnej obróbce: wyłuskaniu i blanszowaniu. Ich specyficzny aromat uwydatnia się pod wpływem ciepła, w związku z czym są zwykle prażone na blasze lub patelni i w takiej postaci używane zarówno do ciast i deserów, jak i niesłodkich dań, sałatek czy sosów, na czele ze śródziemnomorskim pesto.

Właściwości zdrowotnie orzeszków piniowych

Orzeszki piniowe zawierają wiele wysokojakościowych tłuszczy, są bogate w białko, witaminy i mikroelementy. Orzeszki piniowe mają wysoką zawartość witaminy E potrzebnej do prawidłowego wzrostu organizmu. Już jedna garść orzechów piniowych, pozwala dorosłemu człowiekowi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na minerały, takie jak kobalt, cynk, miedź oraz mangan.

Przepis z dodatkiem orzeszków pinii

Pesto z orzeszkami piniowymi

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑