Placki z cukinią, bekonem i jogurtowym sosem czosnkowym 

Dodaj do ulubionych

Przepis na placki z cukinią, bekonem i jogurtowym sosem czosnkowym 

Placki z cukinii te z powodzeniem zastąpią tradycyjne, wysokokaloryczne przekąski jednocześnie wzbogacając naszą dietę o dodatkową porcję warzyw 

Czas przygotowania 0:10 Czas gotowania 0:30 
 
Ilość porcji: 4 
 
Poziom trudności: Średni
Placki te z powodzeniem zastąpią tradycyjne, wysokokaloryczne przekąski jednocześnie wzbogacając naszą dietę o dodatkową porcję warzyw 
 
SKŁADNIKI
2 średnie potargowane cukinie
1 średniej wielkości ziemniak, obrany i potarkowany  
4 plasterki cienko pokrojonego bekonu  
1/4 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku  
Olej roślinny do smażenia
Odrobina posiekanego szczypiorku jako przybranie
JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY
2 zgniecione ząbki czosnku  
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Osuszyć cukinie kładąc je na kilka minut na papierowym ręczniku. Następnie zmieszać je z tarkowanym ziemniakiem, bekonem, mąką, jajkiem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni. Wlać 1/4 przygotowanej mieszanki i smażyć na średnim ogniu. Powtórzyć opisane czynności jeszcze trzykrotnie. Placki piec przez około 5 minut lub do momentu, aż ich spodnia część zauważalni się zarumieni. Po upieczeniu przełożyć je na talerz osłonięty papierowym ręcznikiem. Owinąć placki folią, aby nadmiernie nie wystygły podczas przygotowywania sosu.  
Krok 3
Przygotowywanie jogurtowego sosu czosnkowego: w misce zmieszać zgniecione ząbki czosnku z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć folię z placków, posypać je szczypiorkiem i polać sosem. 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑