Prawdziwa historia czekolady

Dodaj do ulubionych

Historia czekolady

Czy wiesz że historia czekolady liczy już blisko 400 lat. Czekolada to jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie! Czekolada…zaprawdę niewiele jest produktów spożywczych budzących tak silne emocje. W wielu kulturach utarło się przekonanie, że spożywanie czekolady wzmacnia ducha i ciało, poprawia samopoczucie ogólne, zwiększa wytrzymałość oraz…sprawność seksualną! Wiele wieków temu smakołyk ten dostępny był tylko dla najmożniejszych tego świata, dziś dostępny jest powszechnie i cieszy się dobrą opinią wśród niezliczonego grona smakoszy. Jak jednak zaczęła się przygoda ludzkości z czekoladą? 

Skąd  pochodzi czekolada?

Kakaowiec, którego torebki nasienne zawierają ziarenka służące za bazę dla czekolady, odkryto ponad 2000 lat temu w amerykańskich lasach deszczowych. Pierwszym ludem spożywającym ziarna kakaowca byli Majowie (250-900 n.e.). Mieszali oni nasiona z przyprawami celem przygotowania gorzkiego, ostrego napoju, który uznawali za eliksir zdrowia. 

Co zadecydowało o popularności czekolady? 

Zdaniem Majów, torebki nasienne drzewa symbolizowały życie i płodność. Odgrywały one także istotną rolę podczas ich rytuałów religijnych, na przykład ślubów. Same nasiona określano natomiast pokarmem bogów. Zamieszkujący Meksyk Środkowy Aztekowie wierzyli, że spożywanie owoców kakaowca daje nadprzyrodzoną wiedzę i moc. Doceniali oni także ich właściwości odżywcze i regeneracyjne. Były one nawet stosowane jako afrodyzjak! 

Czekolada w Europie

Europejczycy po raz pierwszy zakosztowali czekolady w roku 1519, kiedy to władca Azteków, Montezuma, zaproponował spożycie ostrego napoju hiszpańskiemu odkrywcy Cortezowi oraz jego armii. Hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli nasiona kakaowca do swojego kraju rodzinnego, gdzie to zaczęto łączyć je z przyprawami i cukrem celem stworzenia odświeżającego napoju. Nie tylko zyskał on popularność w Europie, ale także przez wiele wieków pozostawał napojem elit.  

Czekoladowy uwodziciel

Na dworze królów Francji czekoladę uważano za silny afrodyzjak. Zarówno sztuka miłosna jak i ówczesna literatura inspirowane były tą niezwykłą substancją. Casanova, słynny uwodziciel, miał w zwyczaju wypijać czekoladę przed wyruszeniem na miłosne podboje. W dzisiejszych czasach czekoladę w dalszym ciągu uznaje się za środek stymulujący i pobudzający namiętność.  

 Globalne znaczenie czekolady

Pierwsza czekolada wyprodukowana fabrycznie stworzona została w roku 1780 w Barcelonie, otwierając tym samym drogę do produkcji masowej. Późniejsze wynalazki pozwoliły na przygotowywanie delikatnej kremowej czekolady w tabliczkach, a nie jak wcześniej – wyłącznie w formie napoju. Pierwsza tabliczka ujrzała światło dzienne dzięki brytyjskiej firmie Fry & Sons. Wydarzenie to miało miejsce na początku wieku dziewiętnastego.

 Czekoladowe podarki na walentynki

"Uważa się, że już w wieku siedemnastym zakochani zaczęli wymieniać podarki z okazji dnia świętego Walentego – słodkości stanowiły jeden z prezentów. W roku 1868 na rynek trafiła pierwsza bombonierka walentynkowa stworzona przez firmę Richarda Cadbury" mówi Susan L. Fussell, starsza przewodnicząca Narodowego Stowarzyszenia Cukierników.  

 Na zdrowie!

W roku 1875 Szwajcar, Daniel Peter, podbił rynek pierwszą na świecie czekoladą mleczną. Stała się ona tak popularna, że podczas drugiej wojny światowej rząd Stanów Zjednoczonych wysyłał na front ziarna kakaowca by pokrzepiły żołnierzy. Obecnie na ich żelazne porcje składają się czekoladowe batoniki. Przysmak ten stanowił także istotny element diety amerykańskich astronautów. 

Czy czekolada rzeczywiście działa jak afrodyzjak?

Mimo wierzeń minionych pokoleń, niestety nie jest to prawda. Czekolada zawiera niewielkie ilości fenyloetyloaminy (PEA), tak zwanego hormonu szczęścia. Rzeczona substancja chemiczna zwiększa witalność, poprawia samopoczucie oraz wyostrza zmysły. Niewielka ilość PEA uwalniana jest także przez organizm w momencie, gdy odczuwamy stany euforyczne. Poprawia się dzięki temu ciśnienie krwi oraz tętno. Brak jednakże dowodów naukowych dowodzących jednoznacznie, że PEA zawarte w pożywieniu przyczynia się do zwiększenia ogólnego poziomu rzeczonej substancji w mózgu. Ze stwierdzeniem tym nie zgodzą się zapewne miłośnicy czekolady.  

Czekolada jest korzystna dla zdrowia

Ciemna czekolada (w przeciwieństwie do jej mlecznych i białych odpowiedników) zawiera korzystne dla organizmu flawonoidy, które to znajdziemy również w herbacie, czerwonym winie, warzywach czy owocach. Badania wykazały, że ciemna czekolada poprawia przepływ krwi, reguluje poziom cukru, zwiększa tolerancję organizmu na insulinę oraz przeciwdziała powstawaniu cukrzycy. Pamiętać należy jednak, że zawiera ona też znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cukru…nie należy się więc nią przejadać!

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑