Przepis na chleb paleo z ziarnami

Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszny chleb paleo z ziarnami
Czas przygotowania 0:10 Czas pieczenia 1:00 
 
Składniki umożliwiają przygotowanie 1 bochenka
Poziom trudności: średni
60g nasion lnu
1/3 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki nasion słonecznika 
2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej  
2 łyżki soli
1 łyżka sody oczyszczonej
3 łyżki nasion sezamu
1 łyżka nasion maku
1/2 łyżki nasion kminku
8 jajek
2 łyżki octu jabłkowego 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C z termoobiegiem. Foremkę do pieczenia chleba o wymiarze 11 cm x 22 cm posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
Zmieszać ze sobą w dużej misce migdały, marantę trzcinową, nasiona lnu, słonecznika, szałwii hiszpańskiej, pestki dyni, sól oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać ze sobą nasiona sezamu, maku oraz kminku w osobnej, niewielkiej misce.
Krok 3
Ubijać jajka aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodać octu i wsypać zmieszane ze sobą ziarna z dużej miski. Wymieszać. Wlać masę do foremki. Posypać nasionami z mniejszej miski. Piec przez godzinę lub do momentu, aż na wbitej w chleb wykałaczce nie będzie osadzać się ciasto. Pozostawić w foremce na 5 minut, a następnie przełożyć na talerz i pozostawić do wystygnięcia.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑