Przepis na chrupiącą polentę z sosem Blue Cheese 

Dodaj do ulubionych

Przepis na chrupiącą polentę z sosem Blue Cheese 
 
Niezależnie od tego czy podasz tę polentę z przybraniem z sosu Blue Cheese jako przekąskę, główne danie, czy też deser – na pewno zrobi ona wśród rodziny lub gości prawdziwą furorę!  
 
SKŁADNIKI
1 litr odtłuszczonego bulionu z kurczaka 
1 szklanka polenty instant
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka cienko tarkowanej skórki cytryny
3/4 szklanki grubo tarkowanego parmezanu 
Oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku  
SOS BLUE CHEESE 
150g posiekanego sera pleśniowego  
1/4 szklanki grubo tarkowanego parmezanu 
1 szklanka zagęszczonej śmietany
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Wysmarować olejem blachę do pieczenia o wymiarach 16 cm x 26 cm i 3 cm głębokości. Wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby wystawał on około 3 centymetry poza krawędzie foremki.  
Krok 2
Podgrzać bulion z kurczaka na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Stopniowo wsypywać polentę. Mieszać bulion przez 2 minuty aż do zgęstnienia. Dodać rozmaryn i skórkę cytryny. Wymieszać. Zmniejszyć temperaturę. Gotować przez kolejne 3 do 5 minut regularnie mieszając aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.  
Krok 3
Dodać parmezan. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Przelać mieszankę do foremki i pozostawić na 10 minut. Włożyć do lodówki na 2 do 3 godzin celem pełnego wystudzenia. 
Krok 4
Rozgrzać piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek przeciąć na sześć oddzielnych pasków. Na tak przygotowanej blasze ułożyć jedną warstwę polenty i skropić olejem. Piec przez 20 minut lub też do momentu zazłocenia powłoki zewnętrznej. 
Krok 5
Przygotowanie sosu Blue Cheese: Wrzucić posiekany ser pleśniowy oraz potarkowany parmezan do garnka i polać zagęszczoną śmietaną. Gotować na średnim ogniu przez około 5 minut lub to momentu, aż obydwie odmiany sera w pełni się roztopią, tworząc jednolity sos.  
Krok 6
Ułożyć polentę na talerzu. Polać sosem, posypać szczypiorkiem i podać.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑