Przepis na ciastka orzechowo-czekoladowe

Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszne ciastka orzechowo-czekoladowe
Czas przygotowania 4:20 
 
Czas pieczenia 0:04 
 
Ilość porcji: 8 
 
Poziom trudności: Średni
 
Przedstawiamy ciastka, które nie tylko rozpływają się w ustach ale i zachwycają orzechowym aromatem.
 
SKŁADNIKI
2 x 220g opakowania ciasteczek makadamowych
1 szklanka pokruszonych orzeszków solonych
1/2 szklanki cukru pudru
185ml szklanki mleka odtłuszczonego Carnation Light & Creamy lub podobnego
400g pokruszonej ciemnej czekolady
1/3 szklanki masła orzechowego  
Lukier jako przybranie
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Wysmarować olejem blachę do pieczenia o wymiarach 20cm x 30cm i głębokości 3 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia w taki sposób, aby około 2 centymetry zwisały swobodnie po bokach blachy. 
Krok 2
Pokruszyć ciasteczka makadamowe doprowadzając je do postaci zbliżonej do bułki tartej. Przesypać do miski i zmieszać z orzechami oraz cukrem pudrem.  
Krok 3
Do rondla wlać mleko i masło orzechowe, a następnie dodać czekoladę. Gotować na małym ogniu przez 3 do 4 minut regularnie mieszając, aż mieszanka osiągnie jednolitą konsystencję. Dosypać do rondla ciasteczka zmieszane z orzechami i cukrem pudrem. Wylać mieszankę na przygotowaną wcześniej blachę. Wygładzić wierzchnią warstwę. Przykryć i włożyć dna 4 godziny do lodówki. Po wyjęciu posypać lukrem, pokroić na 48 kawałków i podać.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Ostatnie 20 miejsc na kurs Dr Stuarta M. McGill'a! w specjalnej cenie!

comments powered by Disqus

Powrót ↑