Przepis na Marokańską zupę z dyni i czerwonej soczewicy

Dodaj do ulubionych

Przepis na Marokańską zupa z dyni i czerwonej soczewicy

Kremowa zupa z dyni podana z jogurtem oraz chrupiącą, grillowaną ciecierzycą na pewno zachwyci gości i pozwoli urozmaicić nasze domowe menu.

Czas przygotowania 0:10; Czas gotowania 1:00 Składniki wystarczają na przygotowanie 4 porcji

Poziom trudności: Łatwy

Składniki

400g umytej i wysuszonej ciecierzycy  

2 łyżki pasty Harissa

1 i 1/2 łyżki marokańskiej mieszanki przypraw ras el hanout

2 I 1/2 oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  

1kg obranej, posiekanej dyni bez pestek

2 posiekane cebulki

3 potłuczone ząbki czosnku

2 łyżki świeżo mielonego imbiru

Garść posiekanej kolendry z korzeniami i łodygami  

420g (2 szklanki) czerwonej soczewicy

1l (4 szklanki) bazy do zup marokańskich firmy Campbell

500ml (2 szklanki) soku jabłkowego

Jogurt grecki jako przybranie


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 170C/150C z termoobiegiem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.  

Krok 2

Zmieszać ze sobą w misce ciecierzycę, pastę Harissa, 2 łyżeczki marokańskiej mieszanki przypraw ras el hanout oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić do smaku. Rozsmarować ciecierzycę na przygotowanej blasze. Piec przez około godzinę lub do momentu, aż ciecierzyca się zazłoci. Odstawić do wystygnięcia.  

Krok 3

Zmielić dynię w mikserze kuchennym.

Krok 4

Podgrzać na średnim ogniu 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodać cebulę, czosnek oraz posiekane korzenie i łodygi kolendry. Gotować przez około jedną 1 minutę. Dosypać łyżeczkę marokańskiej mieszanki przypraw ras el hanout i gotować przez kolejną minutę. Dodać dynię, ciecierzycę, bazę do zupy, sok jabłkowy oraz 500 ml (2 szklanki wody). Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając przez dwadzieścia minut lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji zupy. Doprawić do smaku. Do mieszanki dodać posiekane liście kolendry.

Krok 5

Zupę podać z przybraniem z jogurtu, chrupiącej ciecierzycy oraz kolendry. Posypać przyprawami do smaku.  


 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑