Przepis na tęczowe sushi z komosą ryżową

Dodaj do ulubionych

Tęczowe sushi z komosą ryżową

  • Czas przygotowania 0:30 Czas gotowania 0:15 

Podane składniki umożliwiają przygotowanie 18 kawałków sushi

  • Poziom trudności: Średni

Japońskie sushi z komosą ryżową, awokado i kabaczkiem będzie z całą pewnością strzałem w dziesiątkę…zwłaszcza jeżeli szukamy pomysłu na lekkie danie.

 

SKŁADNIKI

  • 110g (1/2 szklanki) komosy czerwonej

  • 250ml (1 szklanka) wody

  • 1 łyżka ryżowego octu winnego

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 1 obrany burak

  • 1 obrana marchewka

  • 1 niewielka papryka czerwona bez ziaren

  • 3 małe kabaczki

  • 1/2 awokado

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 plastry suszonego nori

  • Sos sojowy jako przybranie

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • KROK 1

Wsypać komosę do sitka i przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć. Przesypać do niewielkiego rondla. Dodać wody. Przykryć naczynie pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 15 minut do momentu, aż komosa całkowicie wchłonie wodę. Przesypać do dużej miski. Skropić octem i olejem sezamowym. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.  

  • Krok 2

Przy pomocy narzędzia do rozdrabniania jarzyn pokroić buraka, marchewkę oraz kabaczki na długie plastry. Ostrym nożem pokroić awokado w identyczny sposób. Włożyć awokado do miski i skropić sokiem z cytryny.

  • Krok 3

Rozłożyć plastry nori na macie bambusowej. Zwilżonymi palcami rozsypać jedną trzecią komosy na całej powierzchni nori, opuszczając wyłącznie brzegi (około 5 centymetrów od krawędzi). Dodać trzecią część przygotowanych warzyw i zwinąć nori w rulon. Powtórzyć krok trzeci jeszcze dwa razy. Każdy z rulonów nori pokroić na sześć kawałków. Podawać z sosem sojowym.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑