Przepis na zapiekankę szparagową z dodatkiem pesto z kapusty 

Dodaj do ulubionych

Zapiekanka szparagowa z dodatkiem pesto z kapusty 
Czas przygotowania 0:30 Czas pieczenia 0:45 
 
Ilość porcji: 4 
Poziom trudności: Wysoki
Jeżeli unikasz nabiału, cierpisz na nietolerancję glutenu lub też stosujesz dietę paleo, zapiekanka szparagowa będzie w twoim przypadku wręcz idealnym daniem obiadowym!  
 
SKŁADNIKI
7 jajek
3 szklanki zmielonych migdałów 
1/3 szklanki podgrzanego oleju kokosowego  
1 zgnieciony ząbek czosnku  
1 dodatkowa łyżka oleju kokosowego  
1 średniej wielkości czerwona cebula posiekana na cienkie plastry
1 pęczek posiekanych szparagów  
1/2 szklanki kremu kokosowego  
Posiekane awokado, liście cykorii oraz olej z owoców awokado jako przybranie  
PESTO Z KAPUSTY
2 duże liście kapusty z usuniętymi łodygami, porwane na mniejsze kawałki  
1 szklanka świeżych liści bazylii porwanych na mniejsze kawałki
3/4 szklanki prażonych orzechów makadamowych  
1 łyżka cienko potarkowanej skórki cytryny  
1/2 szklanki soku z cytryny
2 łyżki oleju z owoców awokado
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krok 1
Przygotowanie pesto z kapusty: Do miksera wrzucić liście kapusty, bazylię, orzechy, skórkę cytryny, sok z cytryny oraz 1/3 szklanki zimnej wody. Miksować do momentu uzyskania jednorodnej pasty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  
Krok 2
Rozgrzać piekarnik do 180oC/160oC z włączonym termoobiegiem. Umieścić w piekarniku blachę do pieczenia. Posmarować wnętrze foremki do pieczenia (zalecane wymiary: 4 centymetry grubości, 20 centymetrów średnicy) olejem kokosowym. 
Krok 3
Ubić 1 jajko. W misce zmieszać ze sobą zmielone migdały, podgrzany olej kokosowy, czosnek oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Całość przelać do foremki i umieścić na blasze. Piec przez 6 do 8 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na 20 minut do wystygnięcia.  
Krok 4
Podgrzać łyżkę oleju kokosowego na patelni (na średnim ogniu). Wrzucić na patelnię cebulę i smażyć przez około pięć minut lub do całkowitego zeszklenia. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić na pięć minut do wystygnięcia. Ubić resztę jajek. Dodać szparagi, krem kokosowy oraz jajka do schłodzonej cebulki. Doprawić solą oraz pieprzem. 
Krok 5
Rozlać tak przygotowaną mieszankę równomiernie na wcześniej przygotowaną bazę zapiekanki. Piec przez 30 do 35 minut aż do zazłocenia wierzchniej warstwy dania. Następnie pozostawić na 10 minut do wystygnięcia. Wyłożyć zapiekankę na talerz. Przybrać pesto z kapusty, posiekanym awokado oraz liśćmi cykorii. Zapiekankę skropić olejem z owoców awokado.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑