Pyszne truskawki co o nich wiemy?

Dodaj do ulubionych

Truskawki słodko-kwaśne, pachnące i czerwone mają już trzystuletnią historię. Pierwsze sadzonki truskawek powstały na początku osiemnastego wieku w wyniku skrzyżowania dwóch pozaeuropejskich odmian poziomek.

Poziomka, jest rośliną niezwykle odporną i rozpowszechnioną na niemal wszystkich kontynentach. Występuje obficie w Europie, Azji iobu Amerykach. Jest też nierozerwalnie związana z historią ludzkości.

Czy truskawki to poziomki?

Od pradziejów zbieraliśmy i jedli poziomki, a od połowy czternastego wieku pojawiły się w Europie ich pierwsze uprawy. Istnieje wiele odmian poziomek, różniących się smakiem i wyglądem. Wiele egzotycznych sadzonek dotarło do nas na okrętach wojennych w dobie podbojów kolonialnych. Poziomkom od zawsze przypisywano uzdrawiające i odmładzające właściwości. W XII wieku święta Hildegarda, jako pierwsza opisała lecznicze właściwości poziomek. Towarzyszyły im też mity i legendy. Niektóre amerykańskie plemiona wierzyły, że dusza zmarłego krąży po świecie, dopóki nie znajdzie olbrzymiej poziomki, która zaspokoi jej głód i pozwoli spocząć na wieki.

Truskawki po swoich poziomkowych przodkach odziedziczyły ich wszystkie niezwykłe uzdrawiające walory. W praktyce jednak, w przeciwieństwie do poziomek, nie są surowcem farmaceutycznym. Stały się za to łatwo dostępnym, wiosennym owocem. Ich kwaśno – słodki smak i wilgotno – chłodny charakter skutecznie leczy zaparcia. Wynika to z obfitości zawartego w owocach truskawki rozpuszczalnego błonnika, który reguluje perystaltykę jelit.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑