Wszystko o cieciorce - Pyszne przepisy na cieciorkę

Dodaj do ulubionych

Cieciorka jest rośliną z rodziny bobowatych. Ciecierzyca popularnie nazywana cieciorką zaliczana jest do warzyw strączkowych. Cieciorka pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i cieszy się wielką popularnością zwłaszcza w Hiszpanii, południowych Włoszech i Afryce Północnej. Łagodny orzechowy smak ciecierzycy znakomicie usposabia ją do towarzyszenia innym składnikom, a jędrna, lekko chrupiąca konsystencja dobrze sprawdza się w sałatkach. Z ziaren cieciorki robi się również mąkę, używaną do wszelkiego rodzaju wypieków, łącznie z cukierniczymi. Suche ziarna przed gotowaniem wymagają całonocnego moczenia w wodzie, ale w ramach oszczędności i czasu można zastąpić je gotowaną ciecierzycą z puszki. Szukasz ciekawych przepisów na cieciorkę? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspirujących pomysłów na cieciorkę.

Cieciorka gotowanie

Gotowanie cieciorki jest bardzo proste. Odmierz szklankę cieciorki, zalej zimną wodą w naczyniu i odstaw na minimum 7 godzin. Po napęcznieniu ciecierzycę należy odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie, kolejno zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po zagotowaniu wody możesz dodać bulion warzywny, najlepiej przygotowany przez ciebie może być również kostka:). Cieciorkę gotujemy około 1 godzinę. Po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie za miękka.

Cieciorka (ciecierzyca) Przepisy

Poznaj wybrane przez nas przepisy na cieciorkę. Przy każdym przepisie znajdziesz tabelę wartości odżywczych przygotowaną przez naszych ekspertów d.s diety i odżywiania.

Przepisy na pyszne potrawy z cieciorką:

Prażona cieciorka (ciecierzyca) - Super zdrowa przekąska!

Cieciorka w curry - Przepyszna ciecierzyca w kremowym sosie curry z ziemniakami.

Ciecieżyca w ostyrm sosie - Dla odważnych:)

Marokańska zupa z ciecierzycy - Cieciorka w najlepszej odsłonie - Palce lizać....

ŻYCZYMY SMACZNEGO

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑