Polifenole zawarte w zielonej herbacie zmniejszają wchłanianie żelaza

Dodaj do ulubionych

Polifenole znane są z wielu prozdrowotnych właściwości: zapobiegania i opóźniania rozwoju niektórych typów nowotworów, poprawy metabolizmu kości, poprawy składu mineralnego kości, zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób serca” wymienia Okhee Han, prof. nauk o żywieniu. „Jednakże niewielu pomyślało o tym, czy spożycie polifenoli zaburza absorpcję składników odżywczych”.

Spozycie polifenoli a ryzyko niedoboru żelaza

 

Spożycie polifenoli – substancji o właściwościach przeciwutleniających występujących w warzywach i owocach – oznaczają nie tylko korzyści zdrowotne dla ludzi, ale także pewne negatywne konsekwencje dla niektórych osób. Naukowcy ds. odżywiania z Penn State odkryli, że spożywanie niektórych polifenoli zmniejsza ilość wchłanianego przez organizm żelaza przyczyniając się do ryzyka niedoboru tego pierwiastka.

Badania pod kierownictwem prof. Han zajęły się wpływem spożycia ekstraktu z winogron i galusanu epigallokatechiny (EGCS) występujących w zielonej herbacie. Pobrali komórki jelitowe, gdzie zachodzi absorpcja żelaza, i odkryli, że polifenole wiążą się z żelazem w komórkach jelitowych tworząc związek chemiczny, który nie daje się transportować ani nie wchłania się do układu krwionośnego. Zamiast tego jest wydalany z kałem wraz z obumarłymi komórkami jelitowymi.

Niedobór żelaza

Żelazo jest istotnym budulcem nośnika rozprowadzającego tlen z płuc do organizmu; wpływa też na inne funkcje komórkowe. Osoby cierpiące na niedobór żelaza pogłębiają ten stan spożywając duże ilości ekstraktu z winogron czy EGCG.

 „Niedobór żelaza to najczęstszy niedobór składników odżywczych występujący wśród populacji na całym świecie, w szczególności w krajach rozwijających się, gdzie brakuje pokarmów mięsnych” informuje Han. „Osoby cierpiące na niedobór żelaza – w tym kobiety w ciąży i dzieci – powinny by świadome tego, jakie polifenole spożywają”.

 Polifenole hamują wchłanianie żelaza

Han i jej zespół zbadali żelazo hemowe – formę żelaza występującą w mięsie, drobiu i rybach. W zeszłym roku przeprowadzili podobne badania na żelazie niehemowym występującym w pokarmie roślinnym. Wyniki nt. ekstraktu z winogron i EGCG i ich właściwościach hamujących wchłanianie żelaza opublikowali w the Journal of Nutrition.

Ekstrakt z winogron i EGCG są sprzedawane w postaci ekstraktów. Badania wskazują, że należy uważać na spożywanie takich produktów.

Han i jej zespół otrzymali niedawno grant z the National Institutes of Health, National Center for Complementary and Alternative Medicine na kontynuację i poszerzenie badań. Planują przeprowadzić badania na zwierzętach, a następne na ludziach. Wśród członków zespołu znaleźli się: Qianyi Ma i Eun-Young Kim.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑