Witamina E jest kluczowym przeciwutleniaczem występującym w komórkach, zalicza się ją do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dla ludzkiego organizmu najistotniejszą rolę odgrywa α-tokoferol.
1 Olej z kiełków pszenicznych
Jest otrzymywany metodą tłoczenia na zimno. To bogate źródło witaminy E, ceramidów, lecytyny oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu palmitynowego, stearynowego i linolenowego. Porcja: 12g / Zawartość witamin w mg/porcję: 20,9
2 Koper włoski
Posiada dużo właściwości pomocniczych, takich jak ulgę od anemii, niestrawności, wzdęć, zaparć, kolki, begunki, zaburzeń układu oddechowego, zaburzeń miesiączkowania. Porcja: 150g / Zawartość witamin w mg/porcję: 10,0
3 Węgorz świeży
Zawiera wiele cennych składników mineralnych - żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, a ponadto jest bogata w witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz A, D i PP. Tłuszcz flądry dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Porcja: 180g / Zawartość witamin w mg/porcję: 10,0
4 Skorzonera
Korzeń jest jadalny a w smaku przypomina szparagi. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C. Porcja: 150g / Zawartość witamin w mg/porcję: 9,5
5 Olej słonecznikowy
Obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego jak i zawału serca. Może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu w organiźmie. Porcja: 12g / Zawartość witamin w mg/porcję: 7,5