Poznaj 5 produktów będących najlepszym źródłem witaminy K

Dodaj do ulubionych

Witamina K - Jest koenzymem syntezy protombiny w wątrobie czyli białka osocza krwi, które bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.

1 Szpinak

Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C. Porcja: 150g / Zawartość witamin w ug/porcję: 520,5

2 Mięso z indyka

Posiada niską zawartość tłuszczu przy dużej zawartości białka. Mięso z piersi indyczej zawiera 24% białka, zaś mięso z udźca -21%. Wartość odżywcza białek mięsa indyczego jest oceniana wyżej niż białek mięsa wołowego ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu. Mięso odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Porcja: 150g / Zawartość witamin w ug/porcję: 450,0

3 Jarmuż

Jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jest to także doskonałe źródło żelaza. Porcja: 150g / Zawartość witamin w ug/porcję: 385,5

4 Kapusta

Zawiera bardzo dużo witaminy C, w zewnętrznych liściach zawiera też niewielką ilość witamin z grupy B i witaminę A. Działa odkażająco, ze względu na dużą ilość składników mineralnych takich jak wapń, potas i żelazo. Obecny w liściach błonnik ułatwia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Porcja: 150g / Zawartość witamin w ug/porcję: 375,0

5 Brukselka

Posiada wysoką ilość białka, chociaż nie jest on kompletny. Oznacza to, że nie dostarcza on wszystkich potrzebnych aminokwasów ale można to uzupełnić poprzez jedzenie pełnego ziarna. Dodatkowo brukselka posiada dużo witaminy A, folacyny, potasu i wapnia. Porcja: 150g / Zawartość witamin w ug/porcję: 352,5

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑