Tłuszcz zmienia sposób, w jaki witamina C oddziałuje na ludzkie ciało

Dodaj do ulubionych

Tłuszcz zmienia sposób, w jaki witamina C oddziałuje na ludzkie ciało  

Tłuszcz zgromadzony w okolicy brzucha może sprawiać, że witamina C nie tylko nie będzie zapobiegać wytwarzaniu substancji chemicznych mogących prowadzić do wykształcania się nowotworów, lecz może nawet przyspieszać ich formowanie. Informacje takie badacze przedstawili w najnowszym wydaniu magazynu Gut. Poinformowali oni także, że tłuszcz gromadzi się w okolicy żołądka po spożyciu posiłku. Jest on także istotną składową komórek otaczających brzuch.  

 

Naukowcy przeanalizowali wpływ zarówno tłuszczów (lipidy) jak i witaminy C (kwas askorbinowy) na gospodarkę azotanami w górnej części żołądka. To właśnie ona w szczególności narażona jest na zmiany mogące prowadzić do powstawania nowotworów.  

 

Azotany, które to obecne są w ludzkiej ślinie oraz niektórych przetworzonych produktach spożywczych, mogą być przez organizm przekształcane w substancje chemiczne powodujące nowotwory. Ich naukowa nazwa to nitrozoaminy. Formują się one w środowisku kwasowym, na przykład w soku żołądkowym. W warunkach standardowych witamina C zapobiega jednakże ich wykształcaniu się poprzez przekształcanie azotanów w tlenek azotu.

 

Naukowcy uzyskali w laboratorium warunki podobne do tych panujących w górnej części żołądka oraz określili tempo formowania się nitrozoamin, tlenu i tlenku azotu.  

 

W przypadku braku tłuszczu, witamina C ograniczała poziom dwóch nitrozoamin o 5 do 1000 jednostek, jednocześnie całkowicie hamując produkcję dwóch innych.  

 

Niemniej jednak, kiedy w środowisku badawczym zaimplementowano 10 % tłuszczu, witamina C zaczęła przyspieszać o 8 do 140 jednostek produkcję nitrozoamin. Jak poinformowali naukowcy, tłuszcz gromadzi się w okolicy żołądka po spożyciu posiłku. Jest on także istotną składową komórek otaczających brzuch.   

 

Tlenek azotu powstaje jako produkt reakcji witaminy C reaguje z azotanem w środowisku kwasowym. Może ona jednakże rozpuścić się w tłuszczu. Rezultatem takiego stanu rzeczy będzie wytworzenie substancji chemicznych produkujących nitrozoaminy.  

 

Wyniki analiz w sposób jednoznaczny pokazują dlaczego suplementy diety zawierające witaminę C nie obniżają ryzyka wystąpienia nowotworów.  



Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑