Witamina A

Dodaj do ulubionych

Witamina A występuje w naturze w dwóch formach podstawowych: jako retinol pochodzenia zwierzęcego i karotenoid (prowitamina) pochodzenia roślinnego.Wiele warzyw i owoców zawiera karotenoidy. To właśnie dzięki nim uzyskują zabarwienie żółte i pomarańczowe. Najczęściej występujący karotenoid to beta-karoten, prowitamina A. Witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, jest tez niezbędnym składnikiem przy procesach podziału komórek i ich wzrostu.  

Przyczyny niedoborów/zwiększonego zapotrzebowania: dzieci z nawracającymi infekcjami, noworodki, ciąża, karmienie piersią, intensywny wzrost,gorączka, nadczynność tarczycy, przewlekłe zakażenia, stres, zabiegi operacyjne, dieta wegetariańska, niedożywienie z niedoborów białkowo-energetycznych, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, przewlekła biegunka, niedrożność dróg żółciowych, choroba Crohna, pasożytnicze choroby jelit, zapalenie trzustki, celiakia, niedobór cynku (który jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy A)  

Objawy niedoboru

  • Ogólnie: zmęczenie, utrata apetytu, zwiększona podatność na infekcje
  • Szczegółowo
  • Oczy: predyspozycje do zaburzeń i utraty wzroku, suchość gałki ocznej, upośledzona adaptacja oka do zmian natężenia światła, kurza ślepota, zmętnienie rogówki, rogowacenie plamki Bitota, wysychanie spojówki oraz gruczołu łzowego, owrzodzenie rogówki, utrata wzroku.
  • Płodność: zmniejszenie płodności u mężczyzn, upośledzenie syntezy testosteronu.
  • Skóra/włosy/ paznokcie: sucha pomarszczona łuszcząca się, pomarszczona skóra, kruche i łamliwe paznokcie, wczesne siwienie Układ odpornościowy: wzrost podatności na zakażenia (układ oddechowy) zaburzenia syntezy przeciwciał, funkcji komórek.
  • Kości i zęby: upośledzenie wzrostu kości tworzenia się zębiny u dzieci i nastolatków.
  • Wzrost ryzyka rozwojów nowotworów: rak sutka, krtani, płuc, żołądka/jelit prostaty, przełyku.
  • Uszy: wzrost podatności na uszkodzenie słuchu, upośledzenie słyszenia
  • Błony śluzowe: wysuszenie, utrata zmysłu smaku i węchu (bezwęch) zapalenie dziąseł, zapalenie dziąseł, zapalenie jamy ustnej, zanik nabłonka jelit
  • Układ oddechowy: zmniejszenie usuwania śluzu, zapalenie oskrzeli, częste zakażenia dróg oddechowych, zapalenie płuc.
  • Hormony tarczycy: nadczynność tarczycy
  • CUN: wodogłowie (noworodki), wzrost ciśnienia wewnątrzczaszkowego.
  • Ciąża: wady rozwojowe potomstwa (narząd słuchu, układ pokarmowy, drogi moczowo-płciowe)

Źródła witaminy A: marchew, koper, jarmuż i szpinak, słodkie ziemniaki, dynia, morela, brzoskwinie, mango   Witamina A jest przyswajana tylko z tłuszczem - kto lubi surową marchew, powinien dodawać do niej kilka kropli oleju lub masło.  Witamina A w postaci palmitynianu retinylu znajduje się w wołowinie, cielęcinie, wątróbkach z kurczaka, jajkach, oleju z wątroby ryb, oraz produktach mlecznych - mleku pełnotłustym, jogurcie, twarogu, maśle i serze.  

Dzienne zapotrzebowanie  na wiaminę A

Dzieci Niemowlęta 0 - 6 miesięcy: 400 mcg Niemowlęta 7 - 12 miesięcy: 500 mcg Dzieci 1 - 3 lat: 300 mcg Dzieci 4 - 8 lat: 400 mcg Dzieci 9 - 13 lat: 600 mcg Chłopcy 14 - 18 lat: 900 mcg Dziewczęta 14 - 18 lat: 700 mcg  

Dorośli Mężczyźni 19 lat i starsze: 900 mcg Kobiety 19 lat i starsze: 700 mcg Ciężarne kobiety 14 - 18 lat: 750 mcg Ciężarne kobiety 19 lat i starsze: 770 mcg Kobiet karmiących piersią 14 - 18 lat: 1.200 mcg Karmienie piersią / kobiety 19 lat i starsze: 1.300 mcg            

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑