Witamina C zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnego zgonu

Dodaj do ulubionych

Witamina C pomaga m.in. tworzyć tkankę łączną, która wspiera i łączy różne rodzaje tkanek i organów w ciele. Witamina C to także silny przeciwutleniacz chroniący komórki i cząsteczki przed uszkodzeniem prowadzącym do wielu chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać witaminy C, co oznacza, że musimy mu ją dostarczyć w pokarmie.

Witamina C dla Zdrowia

Wysokie stężenia witaminy C w krwi pochodzącej z warzyw i owoców łączy się z obniżonym ryzykiem zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe i przedwczesnego zgonu według najnowszych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Kopenhaskim i w Szpitalu Herlev i Gentofte.

Badanie, którego wyniki przedstawiono w renomowanym magazynie naukowym American Journal of Clinical Nutrition, oparto o Ogólne Badanie Populacji w Kopenhadze.

Jako część badania naukowcy wyekstrahowali dane o 100 tys. Duńczyków i spożyciu przez nich owoców i warzyw, a także próbki DNA. „Zauważyliśmy, że osoby spożywające najwięcej warzyw i owoców wykazywały o 15% niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i 20% mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu z osobami, które rzadko spożywały warzywa i owoce. Jednocześnie widzimy, że to mniejsze ryzyko wiąże się z wysokim stężeniem witaminy C w krwi z owoców i warzyw” podaje Camilla Kobylecki, lekarz medycyny i doktorant na Oddziale Biochemii Klinicznej Szpitala Herlev i Gentofte.

 

Witamina C z pokarmów, a nie suplementów

 „Wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe, a nasze badania dostarczają konkretnej odpowiedzi, dlaczego tak jest. Konsumpcja owoców i warzyw to naturalny sposób zwiększenia zawartości witaminy C w krwi, co w dłuższym okresie przyczynia się do redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnego zgonu. Ok, witaminę C można podawać w suplementach, ale zdecydowanie lepiej oprzeć jej spożycie na zdrowej diecie” wyjaśnia Boerge Nordestgaard, profesor Wydziału Nauk Zdrowotnych i Medycznych Uniwersytetu Kopenhaskiego i konsultant Szpitala Herlev i Gentofte.

 Naukowcy obecnie kontynuują swoje prace koncentrując je na odkryciu czynników, które w powiązaniu z witaminą C oddziałują na choroby sercowo-naczyniowe i zgony.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑