Witamna A - Występowanie - Co zawiera najwięcej witaminy A

Dodaj do ulubionych

Witamina A występuje w wątróbce wieprzowej i to właśnie tam jest jej najwięcej. Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinach. W jakich produktach znajdziemy równie dużo witaminy A? Poznaj naszą TOP listę 5 żywności w której występuje najwięcej witaminy A. Musisz wiedzieć że, witamina A pełni badzo ważne funkcje w oganizmie człowieka. Obecność witaminy A jest kluczowa w zachowaniu zdrowia wszelkich miękkich tkanek organizmu jak: skóra, paznokcie, oczy, błony śluzowe czy włosy.  Skutki jej braku  znane były już w starożytności i nazywane były kurzą ślepotą.

Występowanie witaminy A - Lista Produktów

 1. Wątróbka wieprzowa

 Ma niską zawartość tłuszczu. Jest dobrym źródłem witamin A, D, E, K, C, białka, żelaza, kwasu foliowego oraz cynku. Porcja: 125g /  Zawartość witamin w mg/porcję: 26,2

 2. Wątróbka wołowa

  Porcja: 125g / Zawartość witamin w mg/porcję: 22,6

 3. Bataty

 To słodkie ziemniaki, które z powodzeniem można wykorzystać do zapiekanek, zup, sałatek, albo zrobić z nich frytki. Są smacznym  dodatkiem do dań i dobrą alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Porcja: 200g / Zawartość witamin w mg/porcję: 2,6

4. Marchew

To bogactwo witamin i beta karotenu. Posiada także dużą ilość błonnika z czego połowa to błonnik rozpuszczalny, który może pomóc w obniżeniu cholesterolu. Porcja: 150g / Zawartość witamin w mg/porcję: 2,0

5. Szpinak

Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C. Porcja: 150g / Zawartość witamin w mg/porcję: 1,3

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑