Zielona herbata i żelazo nie są dobrym połączeniem

Dodaj do ulubionych

Zielona herbata zyskała na świecie ogromną popularność głównie z uwagi na fakt, iż jej regularne spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Nie od dziś wiadomo także, iż jest ona bardzo silnym przeciwutleniaczem. Niemniej jednak, eksperymenty laboratoryjne przeprowadzone na myszach cierpiących na chorobę zapalną jelit wykazały, że spożywanie rzeczonego napoju wraz z posiłkami bogatymi w żelazo może zmniejszyć jego efektywność.   

Dlaczego zielona herbata i żelazo nie są dobrym połączeniem 

"W sytuacji, gdy pijemy zieloną herbatę po posiłku obfitującym w żelazo, jeden z głównych składników aktywnych napoju łączy się z rzeczonym pierwiastkiem." powiedział Matam Vijay-Kumar, profesor zwyczajny żywienia klinicznego na Uniwersytecie Penn State. "Zielona herbata traci wtedy swoje właściwości przeciwutleniające. Aby czerpać ze spożywania napoju maksimum korzyści, unikajmy spożywania go z posiłkami bogatymi w żelazo." Znaczne ilości rzeczonego pierwiastka znaleźć można między innymi w czerwonym mięsie, kapuście oraz szpinaku. Zdaniem Vijay-Kumara, zalecenia odnoszą się także do suplementów diety z żelazem.  

Vijay-Kumar oraz jego współpracownicy odkryli, że EGCG – główny składnik aktywny zielonej herbaty – hamuje działanie mieloperoksydazy, enzymu wydzielanego przez białe krwinki podczas wszelkiego rodzaju zapaleń i sprzyjającemu wykształcaniu się chorób. Dezaktywacja mieloperoksydazy przez ECG pozwala zapobiegać zapalnej chorobie jelit. Niemniej jednak, kiedy jednocześnie przyjmowane są EGCE oraz żelazo, składniki te łączą się ze sobą, a właściwości blokujące pierwszego z nich zanikają.   

Co więcej, odkryto że EGCG może także być dezaktywowane przez niektóre białka. Naukowcy opublikowali wyniki swoich badań w Amerykańskim Magazynie Patologicznym. 

Choroba zapalna jelit charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem przewodu pokarmowego, co prowadzi do krwistych biegunek, chronicznego bólu, zmęczenia, utraty wagi, oraz symptomów pochodnych, wśród których wyróżnić można niedobór żelaza/anemię. W wielu przypadkach pacjentom cierpiącym na rzeczoną dolegliwość przepisuje się suplementy diety z żelazem. W ich przypadku spożywanie jednocześnie rzeczonych specyfików oraz picie zielonej herbaty nie będzie efektywne.  

 

"Ważne jest, aby pacjenci chorujący na zapalna chorobę jelit dowiedzieli się do czego prowadzić może jednoczesne przyjmowanie zielonej herbaty i suplementów diety obfitujących w żelazo." powiedział Vijay-Kumar. "Dane uzyskane dzięki przeprowadzonemu badaniu z całą pewnością pomogą zarówno osobom lubiącym rzeczony napój jak i pacjentom, którzy spożywają go celem leczenia określonych schorzeń i problemów zdrowotnych odpowiednio zaplanować swoją dietę."

 

"Korzyści jakie niesie ze sobą spożywanie zielonej herbaty zależne są od biodostępności jej składników aktywnych" stwierdził Beng San Yeoh, doktorant immunologii i chorób zakaźnych oraz jeden z autorów badania. "Istotne jest nie tylko co jemy i pijemy, ale także kiedy to robimy oraz na jakie połączenia pożywienia i napojów się decydujemy."

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑