Brokuły poprawiają pracę żołądka i jelit

Brokuły poprawiają pracę żołądka i jelit

Mamy złe wieści dla wszystkich zagorzałych przeciwników brokułów – okazuje się bowiem, że ich częsta konsumpcja poprawia pracę żołądka i jelit.  

Opublikowano: 2017-11-10 | Stylnazdrowie.pl

Nie jesz śniadań? Grozi Ci miażdżyca!

Nie jesz śniadań? Grozi Ci miażdżyca!

Częste zaniedbywanie śniadań prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia miażdżycy na skutek zaciskania się tętnic. Wyniki takie przedstawiono w magazynie Journal of the American College of Cardiology.

Opublikowano: 2017-10-15 | Stylnazdrowie.pl

5 Super Pomysłów Na Zdrowe Śniadanie

5 Super Pomysłów Na Zdrowe Śniadanie

Zdrowe,odpowiednio zbilansowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Unikanie porannego posiłku wiązać się bowiem może ze zwiększonym ryzykiem chorób serca...

Opublikowano: 2016-12-05 | Stylnazdrowie.pl

Produkty spożywcze dla dzieci zawierają za dużą dawkę arsenu!

Produkty spożywcze dla dzieci zawierają za dużą dawkę arsenu!

Nowe badanie dowodzi, że w produktach spożywczych dla dzieci nagminnie przekraczana jest dopuszczalna dawka arsenu. W ponad połowie dostępnych na rynku kleików ryżowych zidentyfikowano przekroczenie norm odnośnie zawartości.....

Opublikowano: 2017-06-25 | Stylnazdrowie.pl

Olej kokosowy - Co o nim wiemy?

Olej kokosowy - Co o nim wiemy?

Kokos to owoc palmy kokosowej. To właśnie na bazie jego soku wytwarzana jest substancja charakteryzująca się właściwościami leczniczymi.  

Opublikowano: 2017-06-24 | Melina Lam

Super produkty bogate w błonnik

Super produkty bogate w błonnik

Przyjmujemy z pożywieniem mniej niż połowę dziennej zalecanej dawki. Warto więc łaskawszym okiem spojrzeć na produkty pełnoziarniste, stanowiące doskonałe źródło błonnika.

Opublikowano: 2016-04-14 | Stylnazdrowie.pl

Co wspólnego ma picie herbaty z chorobą Alzheimera?

Co wspólnego ma picie herbaty z chorobą Alzheimera?

Spożywanie herbaty ogranicza ryzyko upośledzenia zdolności kognitywnych o 50 procent u osób starszych oraz nawet o 86 procent u osób genetycznie zagrożonych wystąpieniem choroby Alzheimera.  

Opublikowano: 2017-05-07 | Stylnazdrowie.pl

Obalamy powszechne mity na temat odżywiania i zdrowia

Obalamy powszechne mity na temat odżywiania i zdrowia

Aby ułatwić naszym czytelnikom odróżnienie faktów od zabobonów, zaprezentujemy kilka popularnych mitów na temat zdrowego odżywiania i jedzenia, a następnie postaramy się je potwierdzić lub obalić posiłkując się ekspertyzą naukowców.  

Opublikowano: 2017-05-03 | Stylnazdrowie.pl

Osiem porcji warzyw dziennie pozwoli nam zadbać o kondycję serca?

Osiem porcji warzyw dziennie pozwoli nam zadbać o kondycję serca?

Zapewne niejednokrotnie mieliśmy styczność z artykułami czy programami edukacyjnymi zachęcającymi do spożywania co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców celem poprawy kondycji ogólnej organizmu. Jak się jednakże okazuje, magiczna liczba to nie pięć a ..

Opublikowano: 2017-05-03 | Stylnazdrowie.pl

9 sposobów na ciekawe przygotowanie warzyw korzeniowych

9 sposobów na ciekawe przygotowanie warzyw korzeniowych

W okresie zimowym warzywa korzeniowe są niejednokrotnie zaniedbywane i zastępowane o wiele popularniejszą sałatą czy brokułami. Co jednak ciekawe, te pierwsze mają nie tylko gro zastosowań w kuchni, ale także ich konsumpcja wiąże się z wieloma.....

Opublikowano: 2017-03-24 | Stylnazdrowie.pl

 7 śniadaniowych błędów które zrujnują naszą talię!

7 śniadaniowych błędów które zrujnują naszą talię!

Przeglądając zasoby sieci Internet natrafić można na wiele ciekawostek dotyczących najważniejszego posiłku dnia jakim bezsprzecznie jest śniadanie. Niektóre badania wskazują, że jego konsumpcja nie jest koniecznością jeżeli staramy się utrzymać......

Opublikowano: 2017-03-23 | Stylnazdrowie.pl

Baton energetyczny - Sposób na dobrą energię

Baton energetyczny - Sposób na dobrą energię

Wybierając produkty dostępne na sklepowych półkach, należy w pierwszej kolejności przestudiować etykietę na opakowaniu pod kątem ich wartości kalorycznej i odżywczej....

Opublikowano: 2017-03-20 | Stylnazdrowie.pl

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Dlaczego smażenie jest niezdrowe - Smażąc, grillując oraz piekąc produkty żywnościowe, uwalniamy znajdujące się w nich zaawansowane produkty glikacji białek (AGE).

Opublikowano: 2016-12-05 | Stylnazdrowie.pl

Trwają prace nad opracowaniem jadalnych opakowań z białek mlekowych

Trwają prace nad opracowaniem jadalnych opakowań z białek mlekowych

"Powłoki białkowe w znacznym stopniu blokują dopływ tlenu, tym samym zapobiegając zbyt szybkiemu psuciu się żywności. Poprzez wykorzystanie ich w procesie pakowania, będziemy w stanie ograniczyć ilość niezdatnych do spożycia produktów żywnościowych"

Opublikowano: 2016-12-05 | Stylnazdrowie.pl

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta  - Najnowsze wytyczne żywieniowe

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta - Najnowsze wytyczne żywieniowe

Najnowsza edycja Amerykańskich Wytycznych Żywieniowych opublikowana niedawno przez USDA bazuje wyłącznie na aktualnych danych naukowych oraz dostarcza rzetelnych informacji, których zastosowanie w praktyce może przyczynić się do ograniczenia ryzyka....

Opublikowano: 2016-06-10 | Adam Nelson

Reaktywacja tradycji? Stare odmiany zboża wracają do łask

Reaktywacja tradycji? Stare odmiany zboża wracają do łask

Jak wyjaśnia Longin: "orkisz, pszenica płaskurka, a przede wszystkim pszenica samopsza charakteryzują się pełniejszym aromatem niż uprawiana obecnie pszenica – wszystkie one nadają wypiekom lekkiej orzechowej nuty."

Opublikowano: 2016-10-17 | Stylnazdrowie.pl

Reguła 5 sekund została obalona!

Reguła 5 sekund została obalona!

Naukowcy demaskują regułę “pięciu sekund” : jedzenie pożywienia, które spadło na podłogę może być niebezpieczne dla zdrowia

Opublikowano: 2016-09-27 | Stylnazdrowie.pl

Lekarstwo na niejedzenie słodyczy

Lekarstwo na niejedzenie słodyczy

Czy istnieje sposób na niejedzenie słodyczy? Okazuje się że TAK, chęć podjadania wysokokalorycznych posiłków można zniwelować dzięki zastosowaniu nowego suplementu diety

Opublikowano: 2016-07-27 | Stylnazdrowie.pl

5 Super zdrowych przekąsek na Euro 2016!

5 Super zdrowych przekąsek na Euro 2016!

Kibicując naszej drużynie na EURO 2016 powinieneś postarać się uniknąć żywieniowych pułapek czyhających na fanów sportowych emocji

Opublikowano: 2016-06-23 | Stylnazdrowie.pl

 Poznaj 5 bezmięsnych mocarzy białkowych!

Poznaj 5 bezmięsnych mocarzy białkowych!

Bardzo dobre roślinne źródła białka, znajdziesz między innymi w soi, produktach pełnoziarnistych, orzechach, czy też pestkach. Co więcej, niektóre warzywa zawierają mniej kwasów nasyconych niż mięso

Opublikowano: 2015-09-21 | Adam Nelson

 Do mięsa wstrzykuje się wodę z substancjami toksycznymi ?!

Do mięsa wstrzykuje się wodę z substancjami toksycznymi ?!

W latach 90 weszły na nasz rynek przetwórstwa mięsnego nowoczesne maszyny – nastrzykiwarki i masownice. Był to najnowszy szczyt techniki przetwórstwa mięsnego. Rozpoczął się prawdziwy wyścig w pompowaniu mięsa wodą zawierającą środki konserwujące

Opublikowano: 2014-03-27 | Stylnazdrowie.pl

Czy mięso zabija?

Czy mięso zabija?

Badacze alarmują - śmiertelność jest wyższa u osób regularnie spożywających czerwone i przetworzone mięso.

Opublikowano: 2016-05-27 | Stylnazdrowie.pl

Jedzenie o którym mężczyzna nie może zapomnieć

Jedzenie o którym mężczyzna nie może zapomnieć

Jeżeli uwielbiasz stek i ziemniaki, spożywać je powinieneś regularnie. Jak mówi doktor Leslie Bonci, dietetyczka zespołu Pittsburgh Steelers, czerwone mięso jest dla męskiego organizmu niezwykle korzystne

Opublikowano: 2016-05-10 | Stylnazdrowie.pl

Fruktoza powoduje zmianę struktury setek genów w mózgu!

Fruktoza powoduje zmianę struktury setek genów w mózgu!

Fruktoza powoduje zmianę struktury setek genów w mózgu, co w rezultacie prowadzić może do wielu groźnych chorób. Eksperci informują, iż dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może odwrócić zmiany zachodzące w genach

Opublikowano: 2016-05-05 | Stylnazdrowie.pl

Masło czy margaryna - Naukowcy obalili popularny mit

Masło czy margaryna - Naukowcy obalili popularny mit

Najnowsze badanie oparte na pozyskanych danych archiwalnych wskazuje, iż stosowanie olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy (zawarty np. w margarynie) nie ogranicza ryzyka chorób serca ani przedwczesnego zgonu, nawet pomimo faktu, że.....

Opublikowano: 2016-04-20 | Stylnazdrowie.pl

Jagody: tak niewielkie a tak zdrowe!

Jagody: tak niewielkie a tak zdrowe!

Zapewne nie od dziś wiesz, że jagody mają pozytywny wpływ na stan ludzkiego zdrowia. Co jednak niezwykłe, naukowcy stale odkrywają coraz to nowe korzyści ich regularnego spożywania.

Opublikowano: 2016-04-13 | Stylnazdrowie.pl

Jak czytać  etykiety na żywności?

Jak czytać etykiety na żywności?

Nie jesteś pewien czy właściwie zrozumiałeś informacje dotyczące wartości odżywczych podane na etykiecie danego produktu? Jak czytać etykiety na zywności? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Opublikowano: 2016-04-11 | Melina Lam

Zdrowe odżywianie - Jedzenie które przynosi zdrowie TOP 10 !

Zdrowe odżywianie - Jedzenie które przynosi zdrowie TOP 10 !

Zdrowe odżywianie to sposób odżywiania, polegający na jedzeniu żywności która wpływa korzystnie na zdrowie. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak, nowotwory, choroby serca, otyłość

Opublikowano: 2015-02-14 | Stylnazdrowie.pl

Indeks Glikemiczny

Indeks Glikemiczny

Indeks glikemiczny (wskaźnik glikemiczny, IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu.

Opublikowano: 2014-12-22 | Stylnazdrowie.pl

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy

Najzdrowsza do smażenia potraw jest oliwa z oliwek - Zespół naukowców, pod przewodnictwem Mohameda Bouaziza, wskazuje na fakt, że poszczególne oleje mają różne właściwości fizyczne, chemiczne i odżywcze, obniżające jakość oleju w trakcie podgrzewania.

Opublikowano: 2014-10-31 | Stylnazdrowie.pl

Chemiczne dodatki do żywności - Poznajemy FAKTY

Chemiczne dodatki do żywności - Poznajemy FAKTY

Chemiczne dodatki do żywności to substancje chemiczne które poprawiają wygląd oraz smak produktów żywnościowych. Chemiczne dodatki do żywności wydłużają również czas przydatności do spożycia.

Opublikowano: 2015-11-08 | Stylnazdrowie.pl

Czy picie wody ma wpływ na odchudzanie?

Czy picie wody ma wpływ na odchudzanie?

Naukowcy twierdzą, iż osoby pragnące w pełniejszym zakresie kontrolować swą wagę lub też zmniejszyć spożycie cukru, sodu oraz kwasów nasyconych powinny pić więcej wody.

Opublikowano: 2016-03-16 | Stylnazdrowie.pl

Jedzenie słodkich ziemniaków sprzyja ciąży bliźniaczej?

Jedzenie słodkich ziemniaków sprzyja ciąży bliźniaczej?

Niektórzy autorzy jak prof. Percy Nylander, sugerują, że duże spożycie słodkich ziemniaków yam może sprzyjać ciążą bliźniaczym. Uważa on, że to właśnie jest przyczyną najwyższego na świecie, dwukrotnie wyższego niż gdziekolwiek indziej, wskaźnika ciąż...

Opublikowano: 2016-03-10 | Stylnazdrowie.pl

6 prostych sposobów na przygotowanie jajek

6 prostych sposobów na przygotowanie jajek

Kto skusi się na grzanki z jajkami, szynką i sosem holenderskim, jeżeli zamiast nich spróbować można sycących i smacznych jajek w koszulkach po włosku? Świeża cukinia oraz pomidory koktajlowe doskonale zastąpią sos i szynkę...

Opublikowano: 2016-03-08 | Stylnazdrowie.pl

Produkty spożywcze poprawiające koncentrację

Produkty spożywcze poprawiające koncentrację

Co jeść by poprawić koncentrację? W tym artykule odpowiadamy na pytanie - jakie produkty wpływają na poprawę koncentracji. Doskonale wiadomo, że wraz z postępem w latach starzeje się też nasz mózg. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre naturalne......

Opublikowano: 2016-02-14 | Stylnazdrowie.pl

Czego nie jeść w ciąży?

Czego nie jeść w ciąży?

Istnieje grupa pokarmów których nie powinno się jeść w ciąży, ponieważ mogą być przyczyną chorób, lub/i zaszkodzić nienarodzonemu jeszcze dziecku.

Opublikowano: 2013-08-23 | Melina Lam

Sekret doskonałego zdrowia? Ekstrakt z nasion pomidora!

Sekret doskonałego zdrowia? Ekstrakt z nasion pomidora!

Ekstrakt z nasion pomidora uzdrawia krew - Naturalna substancja chemiczna o konsystencji żelu odkryta przez brytyjskich uczonych w nasionach pomidora określana jest kluczem do długiego i zdrowego życia.

Opublikowano: 2016-01-12 | Stylnazdrowie.pl

Poznaj 10 mitów na temat zdrowego odżywiania!

Poznaj 10 mitów na temat zdrowego odżywiania!

Dowiedz się które informacje dotyczące zdrowego odżywiania są nieprawdziwe. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie 10 najpopularniejszych mitów dotyczących odżywiania.

Opublikowano: 2015-03-23 | Stylnazdrowie.pl

Obalamy 3 popularne mity dotyczące zdrowego odżywiania!

Obalamy 3 popularne mity dotyczące zdrowego odżywiania!

Ilekroć czytasz popularnego bloga czy dostajesz newletter z faktami zachowaj czujność! Wiele mitów na temat zdrowego odżywiania bierze się z tego, że ktoś próbuje coś sprzedać, a że nie ma dowodów naukowych potwierdzających skuteczność....

Opublikowano: 2015-09-28 | Melina Lam

Woda - Jaka wodę wybrać? Jaka woda jest najzdrowsza?

Woda - Jaka wodę wybrać? Jaka woda jest najzdrowsza?

Woda w sieci wodociągowej, nadal pozostawia wiele do życzenia, gdyż na jakość wody pitnej, ma wpływ również sposób jej transportu do naszych domów. Wybieramy wodę najlepszą dla naszego zdrowia

Opublikowano: 2014-05-17 | Stylnazdrowie.pl

Powrót ↑