10 Najzdrowszych produktów żywnościowych dla kobiet

Dodaj do ulubionych

Jakie produkty powinny regularnie spożywać panie, aby jak najdłużej mogły cieszyć się zadowalającą kondycją?  Poznaj 10 Najzdrowszych produktów żywnościowych dla kobiet

Przeglądając zasoby sieci Internet natknąć się możemy na opisy wielu niezwykłych, unikatowych produktów spożywczych co do których oczekiwania są ogromne, jednakże ich efekty okazują się być co najwyżej mierne. Za przykład niech posłużą owoce Yuzu, nasiona szałwii hiszpańskiej, owoce euterpy warzywnej czy wodorosty.  

Produkty tego typu są tez określane mianem superfood, a więc żywności bogatej w składniki odżywcze, z przypuszczalnymi efektami poprawy ogólnego stanu zdrowia. Każdy z nich ma swoje pięć minut chwały, po czym specjaliści od marketingu zastępują go kolejnym - potencjalnie jeszcze skuteczniejszym.  

Z uwagi na tak szeroki wybór, konsumentom niekiedy trudno jest ustalić, które z produktów to jedynie efekty obecnie obowiązujących trendów, a które faktycznie warto byłoby wprowadzić  do diety.  

Zapytaliśmy ekspertów od spraw odżywiania o najzdrowsze produkty dla kobiet. Oto jakich udzielili odpowiedzi:  

 

1. Jabłka

Wszyscy zapewne doskonale zdajemy sobie sprawę jak korzystne dla zdrowia są jabłka. Niemniej jednak, w dalszym ciągu wielu z nas unika wprowadzenia ich do codziennej diety.  

"Zalecane jest spożywanie jabłek wraz ze skórką, jako że zawiera ona znaczne ilości skoncentrowanej witaminy C" stwierdził licencjonowany dietetyk, Perryn Carroll. "Co więcej, skórka jabłka dostarcza naszemu organizmowi błonnika, poprawiający tym samym perystaltykę jelit."

Błonnik jest wręcz nieodzowny w diecie, zwłaszcza jeżeli pragniemy utrzymać na zadowalającym poziomie wydolność układu trawiennego. Zapobiega on między innymi zaparciom. Miąższ jabłka obfituje w rozpuszczalny w wodzie błonnik określany mianem pektyny. Przy regularnym spożywaniu owoców, może on obniżyć poziom cholesterolu we krwi.  

 

2. Jogurt

Jogurty są doskonałym źródłem białka, wapnia, potasu, cynku oraz witamin B6 i B12.  

Wszystkie te składniki odżywcze korzystnie wpływają zarówno na trawienie jak i na strukturę kości.

 "Jeżeli w ostatnim czasie przyjmowaliśmy antybiotyki, ilość korzystnych bakterii ułatwiających trawienie bytujących w naszych jelitach uległa znacznemu zmniejszeniu. Warto więc sięgnąć po produkt zawierający probiotyki i uzupełnić niedobory" powiedział licencjonowany dietetyk i rzecznik BDA, Sioned Quirke.

 "Wiele jogurtów obfituje w wapń, który to ułatwi paniom utrzymanie zadowalającej kondycji kości. Eksperci zalecają spożywanie co najmniej trzech porcji nabiału dziennie".

Przed zakupem jogurtu warto zapoznać się z etykietą na opakowaniu, jako że niektóre z nich zawierają dużo cukru lub tłuszczu.  

 

3. Tłuste ryby

 Łosoś, sardynki oraz makrele zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

 "Tłuste ryby stanowią źródło kwasów omega-3 zapobiegających chorobom serca. Obfitują one także w witaminę D. W zauważalnym stopniu wzmacnia ona kości," stwierdził Perryn.

 "Mięso ryb zawierający znaczne ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych charakteryzuje się nieco ciemniejszym kolorem" poinformował Sioned.

"Wyniki badań nie są jednoznaczne" powiedziała licencjonowana dietetyczna i rzeczniczka BDA, Sasha Watkins, "jednakże przeprowadzone eksperymenty zdają się sugerować, że konsumpcja tłustych ryb minimalizuje ryzyko wystąpienia zwyrodnień plamki żółtej będących  główną przyczyną ślepoty, zwłaszcza w podeszłym wieku."

Perryn uważa, że spożywać powinniśmy co najmniej jedną porcję ryb tłustych tygodniowo. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny natomiast przekraczać dwóch porcji tygodniowo.  



4. Fasola i nasiona roślin strączkowych   

Nasiona roślin strączkowych są źródłem białka, węglowodanów, błonnika i żelaza, a jednocześnie nie zawierają niepożądanego tłuszczu.  

"Nasiona te dostarczają białka oraz błonnika, a dodatkowo nie zawierają tłuszczów nasyconych" powiedział Sioned "Ich konsumpcja umożliwia zapobieganie problemom trawiennym i zaparciom."

"Błonnik zawarty w nasionach roślin strączkowych przyczynia się dodatkowo do obniżania ciśnienia krwi" wyjaśnił Perryn.


W ramach eksperymentów naukowych, których wyniki opublikowano w magazynie International Journal of  Cancer, badacze odkryli, że rośliny strączkowe mogą chronić organizm kobiet przed rakiem piersi.  

 

 5. Jagody

Zarówno jagody jak i borówki, truskawki, maliny oraz żurawina są nie tylko ponadprzeciętnie pyszne ale i korzystne dla naszego zdrowia. Zawierają one znaczne ilości kwasu foliowego oraz witaminy C, które to mają właściwości przeciwutleniające.

Zdaniem Sioned, to właśnie one pozwalają chronić organizm przed różnymi rodzajami nowotworów: "Prowadzone są rozliczne badania mające na celu dowiedzenie słuszności tej hipotezy, Pamiętać należy także, że specjaliści nie są w pełni świadomi korzyści wynikających z konsumpcji tych owoców w dużych ilościach."

"Wszystkie z wymienionych produktów spożywczych zawierają flawonoidy, które to poprawiać mogą kondycję mięśnia sercowego, jako że pełnią one rolę naturalnych przeciwutleniaczy" powiedział Perryn.

 W sklepach znaleźć można także tańszą alternatywę świeżych jagód – ich mrożone odpowiedniki .

 

6. Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste stanowią podstawę zdrowej diety. Wśród najkorzystniejszych z nich wymienić należy bezsprzecznie: brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb, makaron, czy w końcu płatki śniadaniowe.

"Produkty takie zawierają całe ziarna zbóż, co sprawia, że są one wysoce korzystne dla naszego organizmu " przyznał Perryn.

"Na ziarno składa się bogata w błonnik powłoka zewnętrzna, wnętrze obfitujące w wartości odżywcze oraz jądro będące źródłem skrobi. Dzięki ich przyjmowaniu zapobiegamy tak poważnym chorobom jak zawał, wylew, różne rodzaje nowotworów, czy w końcu cukrzyca typu 2".

"Nadmienione produkty są nieocenione jeżeli chodzi o właściwe trawienie, obniżanie ciśnienia krwi oraz minimalizację poziomu złego cholesterolu" powiedział Sioned.

 

Wiele ziaren zawiera także kwas foliowy i żelazo, dzięki czemu mogą się one okazać nad wyraz korzystne dla kobiet zmagających się z anemią.  

 

7. Banany

Owoce te nie tylko niezwykle łatwo jest zabrać  ze sobą gdziekolwiek się udajemy, ale także są one o wiele zdrowsze od paczki chrupek czy tabliczki czekolady.  

Co prawda zawierają one nieco więcej kalorii niż niektóre owoce, jednakże obfitują jednocześnie w potas, który to reguluje ciśnienie krwi.  

Nie należy także zapominać o witaminie B6 działającej korzystnie na włosy i cerę.  

Warto także wiedzieć, że sproszkowany wyciąg z banana legitymuje się właściwościami zobojętniającymi kwas, której to cechy nie zidentyfikowano w przypadku świeżych bananów.  

 

8. Zielone warzywa

Panie pragnące zadbać o zdrowie do diety włączyć powinny również takie warzywa jak brokuły, szpinak, czy fasola.  

Wszystkie one legitymują się niewielką ilością kalorii i tłuszczu przy jednoczesnej wysokiej zawartości białka, błonnika, czy żelaza.  

Obfitują one również w witaminy i minerały, spośród których wymienić należy chociażby magnez czy witaminy C i K.  

Analiza wyników sześciu badań przeprowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu Leicester dowiodła, że zwiększona konsumpcja warzyw zielonych silnie skorelowana była z obniżonym ryzykiem wykształcenia się cukrzycy typu 2.  

"Kobiety powinny spożywać nadmienione warzywa szczególnie celem uniknięcia niedoborów żelaza" stwierdził  Sioned.

Przeprowadzone w roku 2014 na Uniwersytecie w Londynie badanie potwierdza gro korzyści wynikających z regularnego spożywania warzyw i owoców

 

Jak poinformowała certyfikowana dietetyczka, Sasha Watkins: "W ramach omawianego badania ustalono, że spożywanie co najmniej siedmiu porcji warzyw i owoców dziennie pozwoliło ograniczyć ryzyko nagłego zgonu spowodowanego nowotworami lub chorobami serca o kolejno 25% i 31%. Eksperci wykazali także, że warzywa miały na organizm korzystniejszy wpływ niż owoce."

 

9. Jajka

 Jajka są jednymi z najbardziej sycących produktów spożywczych dostępnych w sklepach.

"Obfitują one nie tylko w białko ale i w rozliczne składniki odżywcze, z których wyróżnić można chociażby witaminy D, A, B2 czy żelazo. Wbrew powszechnej opinii, nie są one tuczące i nie obciążają organizmu, a więc stać się mogą podstawą zbalansowanej diety" poinformował Perryn.

"Zalecamy przede wszystkim ugotowanie jajek zawczasu, a następnie przechowywanie ich w lodówce – idealne nadadzą się one do sałatki lub jako dodatek do kanapek".

 

10. Woda

 "W tym przypadku mówimy raczej o niezwykłym napoju, nie o produkcie spożywczym" powiedział Sioned.

Właściwe nawodnienie organizmu jest niezwykle istotne, zwłaszcza że znaczną część naszego ciała stanowi właśnie woda.  

"Sygnały wysyłane przez nasz mózg w przypadku zarówno głodu jak i odwodnienia są bardzo podobne, więc zamiast sięgać po słodką przekąskę wypijmy szklankę wody. Okazać się może, że byliśmy spragnieni, nie głodni".

Produkty, które warto zastosować w diecie

Moda na tak zwane produkty typu superfood (jak chociażby jagody goji) często się zmienia, jednakże korzystając z zaleceń ekspertów będziemy w stanie wprowadzić do własnej diety korzystne produkty żywnościowe.

"Niejednokrotnie bagatelizujemy korzyści wynikające ze spożywania niewyszukanych produktów, jako że wydają się nam one nad wyraz powszechne" podsumowała Sasha. "Są one doskonale znane większości konsumentów i dlatego tak rzadko pisze się o nich w artykułach publikowanych w magazynach o zdrowiu."

 Okazuje się jednakże, że to właśnie one stanowią podstawę zbalansowanej, korzystnej dla organizmu diety.  

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑