5 niezwykłych źródeł kwasów Omega-3!

Dodaj do ulubionych

Występowanie kwasów tłuszczowych Omega-3 w produktach które zawierają ich najwięcej , pomoże Ci wzbogacić Twoją dietę.  W tym artykule odkryjesz 5 niezwykłych źródeł kwasów Omega-3. Niejednokrotnie słyszymy o produktach, które należałoby usunąć z naszej diety jak na przykład tłuszcze nasycone, sód, czy cukier. Jeżeli jednak chcemy poprawić ogólny stan naszego zdrowia, unikanie tego co niekorzystne nie wystarczy; organizmowi dostarczyć należy także najpotrzebniejszych składników. W diecie wielu z nas brakuje na przykład niezwykle pożądanych przez nasze ciało kwasów tłuszczowych omega 3. 

Działenie kwasów tłuszczowych Omega 3

Co czyni je tak niezwykłymi? Odgrywają one w naszym organizmie ogrom istotnych funkcji począwszy od kontrowania procesu krzepnięcia krwi aż po tworzenie nowych komórek mózgowych. Ich regularne uzupełnienie zapewni nam skuteczną ochronę przed chorobami serca, niektórymi nowotworami oraz demencją starczą. 

Mimo, iż nie opracowano do chwili obecnej znormalizowanego dziennego spożycia rzeczonych kwasów tłuszczowych, Narodowy Instytut Zdrowia zaleca dostarczanie około 2 % dziennej dawki kalorii właśnie w formie kwasów omega-3 (oznacza to około 2 gramy przy diecie zakładającej spożycie 2000 kalorii dziennie). 

Tłuste ryby takie jak halibut, tuńczyk, czy łosoś są bezsprzecznie najobfitszymi źródłami kwasów omega-3. Istnieją jednakże inne produkty spożywcze, które to mogą znacznie pomóc ci w uzupełnianiu niedoborów. 

Występowanie kwasów Omega 3

Poniżej znajdziesz listę pięciu najbardziej niezwykłych źródeł kwasów omega-3 jakie możesz włączyć o swojej diety.

TOP 5 ŹRODEŁ OMEGA 3

1. Fasola

Fasola jest nie tylko bogatym źródłem białka. 200 gram tofu otrzymanego z soi warzywnej to 1,2 grama kwasów omega, natomiast szklanka fasoli zwyczajnej zawiera niemalże ich niemalże 1 gram (jest to niemal połowa dziennego zapotrzebowania). Co więcej, fasola jest relatywnie tania, szczególnie w porównaniu z niektórymi rodzajami ryb. Możesz też przyrządzić na obiad bezmięsne danie główne przygotowując sycący posiłek składający się z fasoli i ryżu.

 

2. Dynia

Dynia doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia oraz gotowania na parze. Legitymuje się także wysokim poziomem beta-karotenu i kwasów omega-3. Szklanka musu z dyni to prawie 50 gram tych ostatnich. Zastanawiasz się jak przyrządzić ten produkt? Wypróbuj wyśmienitą sałatkę z dyni i komosy ryżowej!

 

3. Jajka

Jajka jeszcze kilkanaście lat temu uznawano je za główną przyczynę zatykania się tętnic. Obecnie jednak odzyskują one należne im miejsce w szeregu, głównie z uwagi na bogactwo mikroelementów. Jedno jajko zawiera aż 13 witamin, minerałów oraz wysokiej jakości białek. Mimo tego, jego wartość energetyczna to tylko 70 kalorii! Niektóre rodzaje jajek, jak na przykład Eggland's Best, charakteryzują się wyższą zawartością kwasów omega-3 (oraz nawet czterokrotnie większą zawartością witaminy D i 25 % mniejszą ilością tłuszczu) w porównaniu do zwyczajnych jajek. Jak najlepiej je przyrządzać? Polecam jajecznicę z plasterkami bekonu kanadyjskiego. 

 

4. Nasiona lnu

Dwie łyżeczki lnu to około 3,4 grama kwasów omega-3s. (Przed spożyciem odpowiednio zmiel len, gdyż w przeciwnym razie nie zostanie on odpowiednio strawiony). Rzeczony produkt jest również bogaty w błonnik. Sprawdza się on doskonale jako posypka do sałatek, płatków, jogurtów oraz koktajli witaminowych. 

 

5. Orzechy włoskie

30 gram tychże orzechów (około 1/2 szklanki) to około 2,5 grama kwasów omega-3. Sprawia to, że orzechy włoskie uznawane są za jedno z najbogatszych źródeł tego właśnie składnika. Co więcej, ta sama porcja produktu do 4 gramy białka i 2 gramy błonnika. Możesz je dodać chociażby do owsianki, sałatek, przekąsek, dań głównych oraz deserów. Orzechy włoskie z parmezanem to moja ulubiona przekąska na każdą niemal okazję!

 

W dalszym ciągu trwają badania mające na celu określenie, czy kwasy omega pozyskiwane z roślin mają tak samo korzystny wpływ na zdrowie jak kwasy otrzymywane z ryb. Zachęcam do zapewnienia sobie choć jednego źródła opisywanego dzisiaj składnika, jako że ma on zbawienny wpływ na stan twojego organizmu. 

 

Niewielkie zmiany prowadzić mogą do ogromnych korzyści! Jakie kroki ku poprawie swojego zdrowia podejmiesz dzisiaj? 

Olej Rydzowy? Zapomniany olej Rydzowy wraca do łask!

Olej rydzowy, lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek - Poznaj FAKTY

Poznaj 6 faktów dla których powinieneś włączyć jajka do swojej diety!

Budulec naszych komórek - Poznaj Omega 3 !

Omega 3 - Kwasy Tłuszczowe Omega-3 mają wpływ na depresję?

 

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑