9 Super pomysłów na zdrowe przekąski!

Dodaj do ulubionych

Zdrowe przekąski pomagają zaspokoić głód między posiłkami. Zdrowe przekąski mogą zamienić się w pyszny pełnowartościowy posiłek pozwalając dostarczyć organizmowi wiele cennych niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Zanim sięgniesz po przekąskę przeczytaj nasz Top przewodnik dla 9 najzdrowszych przekąsek, dzięki temu kiedy następny raz otworzysz lodówkę dokonasz najlepszego wyboru. Smacznego:)

9 Zdrowych Przekąsek

 Ryby

Naturalnie tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, śledź, pstrąg rzeczny, sardynki, lub tuńczyk są niezwykle bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są to korzystne dla naszego organizmu tłuszcze pozwalające na utrzymanie serca w odpowiedniej kondycji. Mogą one także poprawić pracę mózgu, zwłaszcza w starszym wieku. Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Chorób Serca zaleca spożywanie dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo. Jedna porcja to mniej więcej 90 gram. Ryby można piec, grillować, lub też gotować na parze.  

 Awokado

Można je spożywać na kanapkach lub też dodać do sałatek. Ten pyszny owoc chroni nasze serce oraz zapobiega zapaleniom kości i stawów, głównie dzięki zawartym w nim zdrowych tłuszczom.  Jakie jeszcze korzyści daje jedzenie awokado? W połączeniu z innymi produktami żywnościowymi owoc ten przyspiesza proces przyswajania składników odżywczych. Połówka średniej wielkości awokado zawiera jedynie 115-160 kalorii.

 Pestki

Pestki dyni, słonecznika oraz sezamu wpływają na nasz organizm niezwykle korzystnie. Obfitują one bowiem w tłuszcze obniżające poziom cholesterolu. Warto w tym miejscu nadmienić, że tłuszcze pochodzenia roślinnego są o wiele zdrowsze od zwierzęcych. „Złe” tłuszcze znajdziemy w mięsie, przetworach mlecznych oraz niektórych produktach paczkowanych. Zalecamy każdorazowe zaznajomienie się z etykietą produktu celem sprawdzenia ile i jakiego typu tłuszcze on zawiera. Ograniczmy przede wszystkim spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów typu trans.  

 Orzechy

Dosłownie wszystkie typy orzechów korzystnie wpływają na pracę serca – począwszy od orzechów laskowych a skończywszy na owocach orzesznika jadalnego. Orzechy włoskie są jednak najbogatszym źródłem korzystnych dla mięśnia sercowego tłuszczów. Nie należy jednak jeść ich w nadmiarze. Fakt, że tłuszcze te są zdrowe nie powinien nakłaniać nas do spożywania orzechów w niekontrolowanych ilościach. Dzienna zalecana porcja to mniej więcej 30 gram. Na tę wagę składa się 14 połówek orzecha włoskiego, 24 migdały, 35 fistaszków, 18 orzechów nerkowca oraz 15 owoców orzesznika jadalnego.  

Oliwa z oliwek  

Niezależnie czy gotujesz wyśmienite danie czy też pragniesz poprawić smak sałatki – oliwa z oliwek jest wręcz nieodzowna. Pamiętaj jednak: należy kontrolować ilość tłuszczów jakie przyjmujesz z jedzeniem, nawet jeżeli są one korzystne dla twojego zdrowia. Postaraj się zawsze dodawać więc mniej oliwy niż jest to podane w przepisie. Podczas pieczenia zmieszaj oliwę z oliwek z musem jabłkowym – pozwoli to ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii i tłuszczu. 

 

Warzywa

Ciemnozielone warzywa takie jak szpinak, kapusta oraz brukselka są źródłem kwasów omega-3. Jako, że ciało nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, konieczne jest ich dostarczanie z pożywieniem. Zalecana dawka to 2-3 szklanki warzyw dziennie. Warto także do diety włączyć mięso ryb, jako że obfituje ono w nieco inne rodzaje kwasów omega-3 niż rośliny.

 

Jajka 

Jak wszyscy doskonale wiemy, jajka są źródłem białka. Jedno duże jajko to także około 5 gram korzystnego dla organizmu tłuszczu. Niektóre z nich są dodatkowo wzbogacane są o kwasy omega-3. Informację o tym fakcie znaleźć można na opakowaniu. Eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie jednego jajka dziennie.  

 

Siemię lniane

Dodaj je do swojej diety, a twoja skóra zacznie wyglądać młodziej oraz jędrniej. Siemię jest także źródłem błonnika i zapobiega zapaleniom skóry. Jeżeli dbasz o figurę, dosyp łyżeczkę siemienia do sałatki lub płatków. Możesz też użyć go podczas pieczenia innych potraw.  

 

Fasolka

Dodawanie fasoli do posiłków (niezależnie od jej rodzaju) pozwoli ci lepiej zadbać o zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Fasola jest także źródłem kwasów omega-3, które to znacznie poprawiają ogólne samopoczucie.  

 

Produkty żywnościowe bogate w kwasy tłuszczowe

Niektóre produkty żywnościowe są także dodatkowo wzbogacane kwasami omega-3, co czyni je jeszcze zdrowszymi. Kwasy t znajdziemy w mleku, jajkach, chlebie, czy batonach proteinowych. Wystarczy zapoznać się z etykietką na opakowaniu i sprawdzić czy produkt zawiera kwasy omega-3. Są one o wiele zdrowsze od tych dostarczanych wraz z suplementami diety. 

 

Nasze przepisy na zdrowe przekąski->

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑