Czy większa zawartość glutenu warunkuje wyższą zapadalność na chorobę trzewną (nietolerancję glutenu)?

Dodaj do ulubionych

Choroba trzewna a dieta - Czy większa zawartość glutenu warunkuje wyższą zapadalność na chorobę trzewną (nietolerancję glutenu)? Nie znaleziono dowodów potwierdzających tezę, iż choroba trzewna diagnozowana jest u coraz większej liczby pacjentów z uwagi na działania rolników hodujących nowe odmiany pszenicy zawierające większą ilość glutenu.  Do takich wniosków doszli badacze, których artykuł opublikowano w Magazynie Chemia Rolnicza oraz Spożywcza. 

Zachorowania na chorobę trzewną (nietolerancja glutenu)

Donald D. Kasarda podkreśla, że ilość osób cierpiących na chorobę trzewną w wieku dwudziestym znacznie wzrosła. Niektóre szacunki pozwalają sądzić, iż jest ona obecnie cztery razy bardziej powszechna niż miało to miejsce jeszcze kilkanaście lat temu. Choroba, określana też mianem „nietolerancji glutenu”, powstaje na skutek uszkodzenia przez gluten (białko stanowiące składnik pszenicy, jęczmienia i żyta) nabłonka jelita cienkiego. Jednym z wyjaśnień tego faktu jest hipoteza, iż hodowane są obecnie odmiany pszenicy zawierające większą zawartość glutenu.  

Dieta a ryzyko zachorowania na chorobę trzewną

Dieta a ryzyko zachorowania na chorobę trzewną - W swoim artykule Kasarda analizuje dane naukowe ściśle odnoszące się do założeń omawianej hipotezy. Udało mu się dowieść, iż zawartość glutenu w różnorodnych odmianach zbóż nie uległa od lat dwudziestych ubiegłego wieku zauważalnej zmianie. Ogólne spożycie glutenu co prawda wzrasta - jednakże z innych powodów. Jednym z nich jest wzbogacanie produktów żywnościowych o dodatek spożywczy – seitan. W porównaniu z rokiem 1977, dodawany jest on do trzykrotnie większej ilości produktów dostępnych w sklepach. Substancja ta wytwarzana jest z mąki pszennej i dodawana do różnorodnych rodzajów żywności celem poprawy ich walorów spożywczych (między innymi konsystencji). Wzrosło także ogólne spożycie mąki pszennej w diecie. Respondenci badani w roku 2000 spożywali rocznie kilogram więcej glutenu niż osoby poddane badaniu w roku 1970. Jest to wzrost na poziomie 25 procent.   

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑