Francuski paradoks i czerwone wino - Na czym polega francuski paradoks?

Dodaj do ulubionych

Francuski paradoks i czerwone wino.........

Jak to jest, że Francuzi mając dietę opartą na spożyciu ogromnych ilości sera czy sosów na bazie masła, cierpią na choroby serca w o wiele mniejszym stopniu niż np. Amerykanie ? Dietetycy na temat tego słynnego francuskiego paradoksu odpowiadają w sposób jednoznaczny - to francuskie czerwone wino.

W skórach winogron użytych do produkcji czerwonego wina znajdują się przeciwutleniacze znane jako polifenole (flawonoidowe). Wśród nich najważniejszą rolę pełnią resweratrol, katechina. Polifenole wykazują przede wszystkim szerokie spektrum działania sercowo-naczyniowego. Zmniejszają ryzyko powstania skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz. Jednocześnie skutecznie hamują niebezpieczne reakcje wolno rodnikowe. Wyniki badań przeprowadzonych na 30 tysiącach francuskich ochotników, opublikowanych w 1992 roku na łamach pisma Lanced Serge Ranaud udowodniły francuski paradoks. U osób pijących 2-5 kieliszków wina dziennie prawdopodobieństwo zgonu lub chorób serca i układu krążenia zmniejsza się o 28%-38%. Pamiętajmy że wino spożywane w nadmiernych ilościach nie będzie służyło naszej wątrobie, ograniczmy się więc do kilku kieliszków tygodniowo.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑