Fruktoza powoduje zmianę struktury setek genów w mózgu!

Dodaj do ulubionych

Nie od dziś wiadomo że fruktoza jes szkodliwa, okazuje się że powoduje zmianę struktury setek genów w mózgu, co w rezultacie prowadzić może do wielu groźnych chorób. Eksperci informują, iż dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może odwrócić zmiany zachodzące w genach.

Dlaczego fruktoza nam szkodzi?

Przyjmowanie wraz z dietą fruktozy, cukru w który obfituje dieta krajów rozwiniętych, prowadzić może do zmiany struktury znacznej ilości genów. Zachodzące modyfikacje poskutkować mogą rozlicznymi poważnymi chorobami. Naukowcom udało się również odkryć, że kwas tłuszczowy omega-3 noszący nazwę DHA może odwrócić szkody wyrządzone przez fruktozę.  

Wiele chorób, począwszy od cukrzycy, poprzez choroby układu sercowo-krążeniowego, chorobę Alzheimera, aż po zespół nadpobudliwości z deficytem uwagi wiąże się ze zmianą struktury genów zlokalizowanych w mózgu. Najnowsze badanie przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu UCLA dowodzi, iż setki takich genów modyfikowane są przez fruktozę stanowiącą jeden z głównych elementów diety krajów rozwiniętych. Zmiany te prowadzić mogą do poważnych chorób.  

Eksperci spieszą jednak z dobrymi wieściami: kwas omega-3 zwany też kwasem dokozaheksaenowym lub DHA może odwrócić szkody wyrządzone przez fruktozę.  

"DHA nie zmienia na właściwą struktury jednego czy dwóch genów; okazuje się, że przywraca on do pierwotnej postaci całe sekwencje genowe, co samo jest fenomenem ze wszech miar niezwykłym " powiedział Xia Yang, główny autor badania oraz adiunkt biologii integracyjnej i fizjologii na uniwersytecie UCLA. "Udało nam się także określić, co powoduje tak silne działanie."

DHA występuje naturalnie w membranach komórek mózgowych, jego ilość nie jest jednak wystarczająca aby zapobiegać rozwojowi chorób. 

"Naszemu mózgowi i ciału brakuje wystarczających ilości DHA; kwas ten musi zostać dostarczony z pożywieniem" powiedział Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurochirurgii, biologii integracyjnej i fizjologii na uniwersytecie UCLA oraz współautor badania.

DHA wzmacnia synapsy w mózgu, ułatwia uczenie się oraz poprawia naszą pamięć. Duże ilości omawianego kwasu znaleźć można w dzikim łososiu oraz - w mniejszych ilościach - w innych rybach tłustych, tranie, orzechach włoskich, siemieniu lnianym, warzywach, czy owocach owocach. Informacje takie podał Gomez-Pinilla, który jest też członkiem Centrum Badań nad Urazami Mózgu Uniwersytetu UCLA.

Fruktoza w diecie

Amerykanie większość fruktozy przyjmują z posiłkami słodzonymi syropem kukurydzianym, niedrogim słodzikiem wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej. Fruktoza w diecie pochodzi także ze słodzonych napojów, syropów, miodu, czy deserów. Departament Rolnictwa szacuje, że w roku 2014 Amerykanie spożyli średnio 12 kilogramów bogatego we fruktozę syropu kukurydzianego. Fruktoza znajduje się także w posiłkach dla dzieci i owocach, jednakże błonnik zawarty w tych drugich skutecznie spowalnia przyswajanie cukrów. Co więcej, owoce zawierają wiele składników chroniących nasz mózg przed chorobami.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑