Gorzka czekolada lekiem na popołudniowy spadek koncentracji?

Dodaj do ulubionych

Gorzka czekolada lekiem na popołudniowy spadek koncentracji? Larry Stevens, profesor nauk psychologicznych na NAU, każdego popołudnia zjada kawałek czekolady o wysokiej zawartości kakao, po części ze względu na to, że polubił gorzką czekoladę. Drugi powód to wyniki przeprowadzonych przez niego badań wskazujące, że gorzka czekolada obniża ciśnienie krwi i poprawia koncentrację, co ma ogromne znaczenie, gdy nadchodzi popołudniowy kryzys w pracy.

 „Czekolada to stymulator aktywujący mózg w specjalny sposób” wyjaśnia Stevens. „Podnosi parametry koncentracji mózgu i znacząco oddziałuje na ciśnienie krwi”.

Badanie opublikowane w magazynie NeuroRegulation sponsorowane przez Hershey jako pierwsze zbadało wpływ czekolady na parametry uwagi i koncentracji mózgu. To także pierwsze badanie wykorzystujące elektroencefalografię (EEG), gdzie wykonuje się zdjęcia mózgu w trakcie zadania poznawczego i na tej podstawie mierzy się jego aktywność.

Wcześniej czekolada zyskała sławę jako czynniki rozszerzający naczynia krwionośne i obniżający ciśnienie krwi w długim okresie; jednakże okazało się, że czekolada zawiera też silne stymulatory. Stevens i jego zespół chcieli sprawdzić, czy osoby spożywające czekoladę odczują natychmiastowy efekt stymulacji.

 Stevens i jego współpracownicy z Katedry Nauk Psychologicznych NAU przeprowadzili badania EEG na 122 uczestnikach w wieku 18-25 lat. Naukowcy przeanalizowali poziomy EEG i ciśnienie krwi po spożyciu czekolady o zawartości 60% kakao w porównaniu do innych pięciu substancji kontrolnych.

Michelle Montopoli, absolwentka NAU, przeprowadziła fazę testów EEG polegającą na pomiarze próbek porcji spożywanych substancji w oparciu o wagę uczestników i opakowanie ich tak, żeby badani nie wiedzieli, co spożywają. Constance Smith, profesor nauk psychologicznych, asystowała w analizach fizjologicznych.

Wyniki dla uczestników, którym podano czekoladę o zawartości 60% kakao, wykazały, że mózg był bardziej pobudzony i skoncentrowany po konsumpcji. Ciśnienie krwi badanych wzrosło w krótkim okresie.

 „Wielu z nas cierpi na spadki koncentracji w południe i ma kryzys, szczególnie studenci, więc można wtedy spożyć batonik czekoladowy o wysokiej zawartości kakao i odzyskać skupienie” podaje Stevens. Dodaje też, że zwykły batonik czekoladowy o wysokiej zawartości cukru i mleka nie da takiego efektu.

Najciekawsze wyniki uzyskano dla grupy kontrolnej karmionej czekoladą o 60% zawartości kakao z teaniną, aminokwasem pochodzącym z zielonej herbaty o właściwościach relaksacyjnych. To połączenie nie zostało jeszcze wprowadzone na rynek, Hershey prowadzi nad nim ciągle badania, więc nie znajdziecie go jeszcze w sklepach.

 „Teanina skrywa fascynującą historię – obniża ciśnienie krwi i wytwarza w mózgu fale alfa o działaniu uspokajającym i wyciszającym” informuje Stevens. „Byliśmy przekonani, że jeżeli czekolada podnosi ciśnienie krwi, a teanina je obniża, to może przeciwdziała ona krótkotrwałemu podwyższeniu ciśnienia krwi wywołanego przez czekoladę”.

 U uczestników, którzy spożyli batonik czekoladowy o wysokiej zawartości kakao z teaniną, zaobserwowano natychmiastowy spadek ciśnienia krwi. „To niesamowite. To wskazuje potencjał produktów czekoladowych o wysokiej zawartości kakao z teaniną w obszarze pozytywnego oddziaływania na serce, obniżania ciśnienia krwi i poprawy koncentracji” podkreśla Stevens.

Badacz ma także nadzieję, że uzyskane przez niego wyniki zachęcą producentów do dalszych badań i rozważań nt. korzyści zdrowotnych, jakie dają produkty czekoladowe o wysokiej zawartości kakao z teaniną.

 „Spożywając czekoladę nie myślimy, że zapewnia ona jakiekolwiek zdrowotne korzyści” wyjaśnia Stevens dodając, że taki batonik to szansa dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie, aby przetrwać popołudniowy kryzys i spadek koncentracji nie narażając się na ryzyko zwiększenia ciśnienia krwi.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑