Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy

Dodaj do ulubionych

Smażenie jest jednym z najpopularniejszych na świecie sposobów przygotowywania potraw – przykład:  smażony kurczak i frytki. Nawet słodkie batoniki i całe indyki dołączyły do listy wysmażanych produktów. Zanim jednak wrzucisz swoją ulubioną potrawę do byle jakiego oleju zastanów się nad oliwą z oliwek. Naukowcy publikujący w ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry twierdzą, że oliwa z oliwek jest odporna na ciepło wytwarzane na frytkownicy lub patelni bardziej niż oleje roślinne i można z niej uzyskać więcej zdrowej żywności.

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?

Najzdrowsza do smażenia potraw jest oliwa z oliwek - Zespół naukowców, pod przewodnictwem Mohameda Bouaziza, wskazuje na fakt, że poszczególne oleje mają różne właściwości fizyczne, chemiczne i odżywcze, obniżające jakość oleju w trakcie podgrzewania. Niektóre z tych zmian mogą prowadzić do tworzenia się nowych, potencjalnie toksycznych związków. Produkty uboczne wytwarzane w wyniku podgrzania oleju mogą również obniżyć wartość odżywczą smażonej żywności. Zespół Bouaziza chciał sprawdzić, który olej do spożywczy zachowa swoją jakość w wysokiej temperaturze podgrzewania i przy wielokrotnym użyciu.

Surowe kawałki ziemniaków naukowcy smażyli na głębokim tłuszczu oraz na patelni stosując cztery różne oleje rafinowane  - z oliwek, kukurydzy, soi i słonecznika – a następnie użyli tego samego oleju ponownie 10 razy. Okazało się, że oliwa z oliwek jest najbardziej stabilnym olejem do głębokiego smażenia w temperaturze 160oC i 190oC, podczas gdy olej słonecznikowy najszybciej uległ degradacji podczas smażenia na patelni w temperaturze 180oC. Stąd wniosek, że przy smażeniu potraw, oliwa z oliwek zachowuje jakość i właściwości odżywcze lepiej niż oleje roślinne.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑