Jedzenie 7 porcji owoców i warzyw zmniejsza ryzyko śmierci o 42%! - Donosi CNN

Dodaj do ulubionych

Tak powszechne dziś w różnych regionach światach jabłka „narodziły się" tysiące lat temu na Bliskim Wschodzie. To Aleksander Wielki pierwszy odkrył te słodkie czerwone smakołyki podczas swojej wyprawy do Azji Mniejszej w 300 roku p. n. e. i sprowadził je do Macedonii.

Popularne angielskie przysłowie głosi: „An apple a day keeps the doctor away", w wolnym tłumaczeniu „jedno jabłko dzienne trzyma lekarza z daleka ode mnie". Okazuje się jednak że jedno jabłko nie wystarczy. Najnowsze badania dowodzą, że ludzie którzy spożywają do 7 porcji owoców i warzyw mogą zmniejszyć ryzyko śmierci o 42% - i tu okazuje się że na nasz ogólny stan zdrowia warzywa mają większy wpływ niż owoce. 

Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii i opublikowane w Journal of Epidemiology and Community Health.

Badanie

W badaniu wzięło ponad 65.000 osób dorosłych powyżej 35 roku życia. Czas obserwacji wynosił 8 lat. Porcje warzyw i owoców spożywane przez uczestników badania wynosiły odpowiednio 80 gramowa (równowartość 3 uncji)

 Wyniki

Naukowcy odkryli, ze dieta bogata w owoce i warzywa może chronić przed rakiem, chorobami serca i pozostałymi przyczynami przedwczesnych zgonów. Najlepsze wyniki  zaobserwowano przy  siedmiu porcjach dziennie (ryzyko zgonu zmniejszyło się o 42%). Na drodze eliminacji naukowcy wyodrębnili odpowiednio: zmniejszenie ryzyka śmierci o 25% w przypadku raka i o 31% w przypadku chorób serca lub udaru mózgu. Jak wynika z obserwacji jedzenie warzyw ma większe korzyści dla zdrowia, trzy czy cztery porcje owoców nie zmniejszają ryzyka śmierci.

Ograniczenia badań

Badanie nie obejmowało ilości całkowitych kalorii przyswojonych przez uczestników oraz ilości soli i tłuszczu zawartych w ich diecie.

Autorzy badania mówią, że wyniki pokazują "silne skojarzenia, ale niekoniecznie związek przyczynowy".

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑