Jedzenie jogurtu zapobiega chorobom nowotworowym

Dodaj do ulubionych

Jogurtu zapobiega chorobom nowotworowym? Gromadzone są dowody  na możliwe działanie jogurtu w zapobieganiu chorobom nowotworowym, dotyczy to zwłaszcza raka jelita grubego. Są doniesienia, że u osób jedzących dużo jogurtu rzadziej występują nowotwory. Badania nad wpływem jogurtu na przewód pokarmowy prowadzili naukowcy z Bostonu, wykazując, że szczepy bakterii mlecznych mogą hamować w jelitach aktywność enzymów biorących udział w przekształceniu niektórych związków chemicznych w karcinogeny. W 1986 roku opublikowano w "Journal of the National Cancer Institute" artykuł francuskiego autora, przestawiający badania ryzyka zachorowania na raka sutka:

W grupie kobiet jedzących dużo tłustych serów to było wyższe, u jedzących dużo jogurtu- najniższe. Grupa dr. Shahani również stwierdziła mniejsze ryzyko zachorowania na raka myszy karmionych jogurtem. Jeszcze inni badacze uzyskali podobne wyniki na szczurach. 

Właściwości jogurtu

Jogurt zawiera naturalne substancje hormonalne, zwane prostaglandynami E2, przeciwdziałające owrzodzeniom trawiennym i zabezpieczające błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez palenie tytoniu i picie alkoholu. Prostaglandynę E wykorzystano do  produkcji jednego z najnowszych leków przeciwwrzodowcyh. Jak mówi dr. Samuel Money z Centrum Badań Zdrowia Nowojorskiego Uniwersytetu Stanowego w Brooklynie,  jogurt produkowany z pełnego mleka zawiera wyższe stężenia biologicznie aktywnej Prostaglandyny E. Prostaglandyny znajdują się w tłuszczu z mleka, zatem mleko odtłuszczone zawiera niewiele składników czynnych. 

Z przeprowadzanych badań wynikało, że jogurt powodował u pacjentów obniżenie poziomu cholesterolu do zaskakująco niskich wartości 5-10% tygodniowo, powodując jednocześnie wzrost  poziomu korzystnego cholesterolu HDL.  Badani jedli trzy kubki jogurtu dziennie. 

Niektóre badania stwierdziły, że jogurt , z racji zawartości tryptofanu, działają uspokajająco. Jednak specjaliści z MIT wykazali, że jogurt pomaga uaktywnić procesy biomechaniczne w mózgu, powodując zwiększenie uwagi i koncentracji. 

 Jaki jogurt wybrać?

* Nie każdy jogurt ma takie same właściwości lecznicze. 

Warunkuje to rodzaj i liczba zawartych w nim bakterii mlecznych.

Fermentacja mleka, w tym także produkcja jogurtu,polega na dodaniu do niego jednego lub więcej szczepów bakterii Lactobacillus. Dla przykładu szczep L.acidophilus uważany jest za najkorzystniejszy i najbardziej uniwersalny.

W Stanach Zjednoczonych kilka gatunków jogurtu zawiera te bakterie, a niektóre sklepy sprzedają mleko acidofilne, wyprodukowane z tych szczepów. 

* W USA nie ma obowiązku wymieniania nazwy szczepu bakteryjnego na etykiecie  jogurtu.

O dokładne informacje można się zwrócić do producenta. Wiadomo jednak, że większość produktowych w USA jogurtów jest na bazie szczepów Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, a kilka rodzajów na bazie Lactobacillus acidophilus.

* Należy czytać nalepkę,by upewnić się ,że jogurt zawiera "żywe kultury", co oznacza, że jest prawdziwym jogurtem. 

Jogurt, w którym zabito bakterie po przez pasteryzacje, traci swoje przeciwbakteryjne właściwości lecznicze. Zdarzają się jogurty: mleko jest sztucznie zakwaszane i zagęszczane chemikaliami. Nie maja one poza nazwa nic wspólnego z prawdziwym jogurtem. 

*W przypadku uczulenia na mleko warto spróbować jogurtu. 

Jest dobrze udokumentowane,że wiele osób nietolerujących mleka z powodu niedoboru lub braku enzymu (laktazy), rozkładającego cukier mleczny (laktozę),może bezpiecznie i bez dolegliwości spożywać jogurt. 

 Teoria higieny

Teoria zwana "teorią higieny" częściowo wyjaśnia zwiększenie ilości zaburzeń odporności, powodujących liczne choroby, takie jak: astma, choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca insulinozależna, stwardnienie rozsiane. Wytlumaczenie jest następujące: liczba zatruć pokarmowych gwałtownie spadła dzięki postępom technologii zywności. Zmniejszenie kontaktu z robnoustrojami wywołało jednocześnie gorszą stymulację układu odpornościowego, stąd zmiana immunoregulacji i nasilenie występowania wyżej wymienionych dolegliwości.

Przyjmowanie probiotyków czy spożywanie jogurtu bogatego w określone szczepy bakterii może w zanczący sposób podnieść naszą odporność.

Polecamy:

Probiotyki i ich wpływ na nasze zdrowie

Jak wzmocnić odporność organizmu

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑