Jedzenie makreli może spowodować obniżenie podwyższonego ciśnienia tętniczego.

Dodaj do ulubionych

Czy wiesz że, jedzenie makreli może spowodować obniżenie podwyższonego ciśnienia tętniczego. Naukowcy niemieccy z Centralnego Instytutu Badań Sercowo-Naczyniowych Akademii Nauk w Berlinie zbadali dwudziestu czterech mężczyzn, którzy mieli umiarkowane nadciśnienie tętnicze,ale nie przyjmowali w związku z tym żadnych leków. Przez dwa tygodnie połowa tej grupy spożywała codziennie dwie puszki makreli (210 g każda), czyli dużą ilość tłuszczów typu omega-3. Przez następne osiem miesięcy otrzymywali trzy takie puszki tygodniowo jako "dawkę podtrzymującą". Poziom kwasów tłuszczowych typu omega-3 w ich krwi wzrósł, a ciśnienie tętnicze krwi uległo obniżeniu.

Przed tym badaniem, przy zwykłym odżywianiu, ich ciśnienie tętnicze wynosiło średnio 149/99 mm słupka rtęci. Spadło do średnich wartości 136/88 mm Hg po dwóch tygodni i utrzymywało się w średnim poziomie 140/92 mm Hg w ciągu dwóch miesięcy podawania trzech puszek makreli tygodniowo. Po zaprzestaniu jedzenia makreli ich ciśnienie tętnicze krwi wróciło prawie w wartości wyjściowych w ciągu następnych dwóch miesięcy. A oto wniosek: wystarczy 60 g makreli dziennie przez dłuższy okres czasu, by uzyskać obniżenie ciśnienia tętniczego krwi o około 7%, z wartości, przy których powinno się rozpocząć leczenie farmakologiczne. Zatem, jak wnioskują dalej badacze, jedzenie makreli "winno być zalecane przy granicznych wartościach cienienia tętniczego krwi, gdy decyzja o podawania leków nie jest jeszcze jednoznacznie uzasadniona".

Naukowcy zauważają ponadto, że makrela w puszcze zawiera dość dużo sodu (1330 mg w puszce), a jednak nie spowodowało to zwyżki ciśnienia tętniczego krwi. Zmniejszenie podaży sodu mogłoby więc spowodować jeszcze większy spadek ciśnienia. Prawdopodobnie inne ryby bogate w kwasy tłuszczowe typu omega-3  mają takie same działanie, jak makrela. 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑