Jedzenie owoców zapobiega wystąpienia zawału i chorób serca

Dodaj do ulubionych

Najnowszy eksperyment  dowiódł korzyści wynikających z regularnego spożywania owoców.  Osoby często jedzące świeże owoce są mniej narażone na choroby serca oraz przedwczesny zgon wywołany zawałem, w szczególności w porównaniu z respondentami unikającymi ich spożywania.

Rezultaty prowadzonego przez siedem lat badania obrazują zmiany stanu zdrowia grupy składającej się z pół miliona mieszkańców Chin. Należy nadmienić, że w kraju tym średnie spożycie świeżych owoców utrzymuje się na niższym poziomie niż w Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych.  

Owoce a serce

Miłośnicy świeżych owoców w mniejszym stopniu obawiać się powinni chorób serca oraz przedwczesnego spowodowanego zawałem. Wnioski takie, wynikające w opisywanego badania, opublikowano w tym tygodniu w magazynie New England Journal of Medicine. Rzeczone spostrzeżenia są rezultatem prowadzenia przez okres siedmiu lat badań na grupie pięciuset tysięcy Chińczyków. W kraju tym spożycie świeżych owoców jest o wiele niższe niż w Wielkiej Brytanii czy też w Stanach Zjednoczonych. 

Eksperci z Uniwersytetu w Oxfordzie oraz Chińskiej Akademii Nauk Medycznych przeprowadzili badanie, w którym udział wzięło łącznie 500,000 osób dorosłych z dziesięciu obszarów miejskich i wiejskich położonych na terenie Chin. Badacze przez siedem lat analizowali doniesienia o śmierci badanych oraz historię ich chorób. Nadmieniony test przeprowadzono na grupie osób niecierpiących na choroby układu krwionośnego ani nie poddawanych specjalistycznemu leczeniu mającemu na celu walkę z nadciśnieniem. 

Świeże owoce nie od dziś uznaje się za bogate źródło potasu, błonnika, przeciwutleniaczy oraz innych składników odżywczych. Co więcej, zawierają one wyłącznie niewielkie ilości sodu, tłuszczu czy kalorii. W ramach jednego z wcześniejszych badań ekspertom udało się ustalić, iż częste jedzenie owoców (głównie jabłek i pomarańczy) związane jest z poprawą wyników osiąganych w nauce, obniżeniem ciśnienia krwi oraz zmniejszeniem glukozy we krwi. Obecnie naukowcy ustalili, że około 100 gram owoców dziennie zmniejsza o jedną trzecią całkowitą ilość zgonów powodowanych chorobami układu krążenia. Wyniki były identyczne zarówno u kobiet jak i u mężczyzn biorących udział w badaniu.

Autor badania, doktor Huaidong Du z Uniwersytetu w Oxfordzie, powiedział: "powiązanie pomiędzy spożywaniem owoców a ograniczonym ryzykiem chorób układu krążenia jest zauważalne przede wszystkim w Chinach, gdzie dieta mieszkańców jest uboższa w owoce niż dieta osób zamieszkujących kraje wysoko rozwinięte. W tych drugich konsumpcja świeżych owoców jest zjawiskiem powszechnym." Warto dodać, że w Chińskiej Republice Ludowej owoce spożywane są głównie na surowo. W krajach rozwiniętych przyjmuje się je w formie przetworzonej.  

Współautor badania, profesor Liming Li, z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych stwierdził: "przedstawiony niedawno raport odnoszący się do globalnego obciążenia chorobami wykazał, że niewystarczające spożycie owoców to jedna z głównych przyczyn zgonów mieszkańców Chin. Naukowcom pracującym na terenie tego kraju nie udało się – aż do chwili obecnej - zgromadzić danych potwierdzających słuszność rzeczonej hipotezy." 

Badacz Zhengming Chen z Uniwersytetu w Oxfordzie przyznał także, iż "niezwykle trudno jest jednoznacznie stwierdzić czy niższe ryzyko przedwczesnego zgonu lub chorób serca u osób jedzących znaczne ilości owoców jest spowodowane specyfiką dostarczanego organizmowi pożywienia. Jeżeli jednakże faktycznie tak jest, regularne spożywanie przez mieszkańców Chin większych ilości owoców mogłoby zauważalnie zmniejszyć liczbę zgonów mających miejsce na skutek chorób układu krążenia. Obecnie ich liczba wynosi prawie pół miliona, z czego dwieście tysięcy z nich następuje przed 70. rokiem życia. Moim zdaniem zmiany w diecie Chińczyków mogłyby zapobiec także zawałom oraz chorobom mięśnia sercowego."

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑