Kombu - Jadalne wodorosty morskie które leczą?

Dodaj do ulubionych

Kombu jest  jadalną odmianą morskich wodorostów o długich liściach. Kombu oraz wakame należą do wodorostów brązowych. Są stosowane na Dalekim Wschodzie. Kombu jako surowiec kulinarny uzyskiwany jest z kilku gatunków wodorostów  jadalnych, przede wszystkim listownicy japońskiej. Kombu znalazło swoje zastosowanie również w Europie dzięki swoim walorom kulinarnym, oraz właściwościom prozdrowotnym.

Właściwości Kombu

W tradycyjnej japońskiej medycynie ludowej części listownic i pokrewnych wodorostów są stosowane do wytwarzania obniżającego ciśnienie tętnicze krwi preparatu zwanego kombu. Naukowcy japońscy potwierdzili, że podawanie osobom z samoistnym nadciśnieniem tętniczym ekstraktu z wodorostów rozcieńczonego z wodą powoduje istotne obniżenie ciśnienia krwi bez jakichkolwiek objawów ubocznych. Badania potwierdziły, że sproszkowane wodorosty mogą pomagać w zapobieganiu udarom mózgu. W badaniach na szczurach stwierdzono, że wodorosty w tym listownice (główny składnik kombu), mogą powodować obniżenie cholesterolu we krwi. Badacze przypuszczają, że jakiś zawarty w nich czynnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑