Kurkumina - Właściwości, działanie i biodostępność kurkuminy

Dodaj do ulubionych

Kurkumina, przeciwutleniacz zawarty w kurkumie będącej składnikiem curry, spowalnia oraz w niektórych przypadkach ogranicza aktywność wirusa brodawczaka powodującego raka gardła oraz szyi. 

Kurkuma – żółtawa przyprawa dobrze znana z kuchni indyjskiej oraz azjatyckiej –odgrywa terapeutyczną rolę w leczeniu raka gardła oraz szyi, chorób wywoływanych wirusem brodawczaka. Do takiego wniosku doszli badacze, których pracę naukową opublikowano na portalu ecancermedicalscience.

Jeden z głównych składników aktywnych kurkumy – przeciwutleniacz zwany kurkuminą – przyczynia się wedle naukowców do hamowania aktywności wirusa brodawczaka (HPV).

HPV jest wirusem stymulującym rozwój komórek nowotworowych gardła oraz szyi. Nie opracowano na niego skutecznego lekarstwa farmakologicznego, jednakże kurkumina pozwala lepiej go kontrolować.

 "Kurkuma wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwrakowe" powiedział autor badania, doktor Alok Mishra z Uniwersytetu Emory w Atlancie. "Wyniki przeprowadzanych przez nasz zespół eksperymentów wykazały również, iż ma ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego."

Grupa badaczy kierowana przez doktora Mishra po raz pierwszy zanotowała pozytywny wpływ kurkuminy na hamowanie rozwoju HPV oraz komórek nowotworu szyi już w 2005 roku. Wspomniany przeciwutleniacz spowalnia rozprzestrzenianie się wirusa brodawczaka, co każe sądzić, iż może on zostać zastosowany celem kontrolowania aktywności mikroorganizmu. 

 "Wzrastająca liczba osób cierpiących na choroby spowodowane przez HPV zmotywowała nasz zespół do przetestowania hipotezy o skuteczności kurkuminy również na komórkach nowotworowych gardła" powiedział doktor Mishra.

 "Podjęta próba badawcza przyniosła niespodziewane efekty."

Opublikowane niedawno badanie wykazuje, że kurkumina umożliwia spowolnienie szybkości rozprzestrzeniania się HPV w zainfekowanych komórkach poprzez ograniczenie aktywności czynników transkrypcyjnych AP-1 oraz NF-kB. 

Doktor Mishra nie określił jednoznacznie korzyści płynących ze stosowania kurkumy w codziennej diecie. Niemniej jednak, stwierdził on, iż zarówno ona jak i inne przeciwutleniacze mogą mieć niezwykle korzystny wpływ na nasz ogólny stan zdrowia oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów powodowanych przez HPV. 

Przeczytaj również:

Biodostępność kurkumy

Kurkuma -  Zioła i przyprawy w Twojej kuchni

17 Powodów dla których powinieneś stosować pieprz Cayenne!

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑