Naukowcy odkryli sposób w jaki wino chroni nasze neurony

Dodaj do ulubionych

Naukowcy odkryli sposób w jaki wino chroni nasze neurony

Eksperci odkryli dlaczego wino zapobiega przedwczesnemu obumieraniu neuronów  

Z badań ekspertów wynika, że niewielkie lub umiarkowane spożycie czerwonego wina przyczynia się do spowolnienia rozwoju zaburzeń psychicznych, takich jak choroba Alzheimera oraz Parkinsona. Naukowcom udało się ustalić dlaczego napój ten wpływa korzystnie na ludzki mózg.

Gwoli ścisłości: nadmierna konsumpcja napojów alkoholowych może pogorszyć stan naszego zdrowia. Dzięki wieloletnim badaniom naukowcy zdołali jednakże ustalić, że umiarkowane spożycie czerwonego wina może spowolnić uszkadzanie struktury mózgu spowodowane procesem starzenia się organizmu oraz zaburzeniami psychicznymi (przede wszystkim choroba Alzheimera oraz Parkinsona). Doktor Esteban-Fernández z Instytutu Badań nad Żywnością w Madrycie oraz jej współpracownicy poddali analizie mechanizmy molekularne leżące u podstaw właściwości ochronnych wina. Wyniki ich eksperymentu opublikowano w magazynie Frontiers in Nutrition.

 

Eksperci nie badali wina per se. Zamiast tego pod lupę wzięli związki chemiczne pozostające w organizmie po usunięciu płynu z jelit. Rzeczone substancje noszą nazwę metabolitów jelitowych. Kluczowe dla badania metabolity zidentyfikowano w moczu oraz kale osób, które spożywały wino w umiarkowanych ilościach regularnie. Celem przeanalizowania wpływu rzeczonych substancji na ludzkie neurony, naukowcy wstrzyknęli je do wyizolowanych komórek w warunkach, które – w przypadku występowania w żywym organizmie - prowadzą do ich uszkodzenia oraz obumarcia.

 

Naukowcy odnotowali, że metabolity faktycznie chroniły komórki neuronowe przez uszkodzeniem. Co ciekawe, były one aktywowane na różnych etapach ciągu przyczynowo skutkowego, który to prowadził do obumierania komórek. Okazuje się więc, że niezwykle istotna jest zawartość w winie odpowiednich metabolitów. Ich obecność po usunięciu z organizmu napoju zależna jest także od stanu mikrobiomu jelitowego, jako że to właśnie flora bakteryjna odpowiedzialna jest za rozkład wina na poszczególne składniki.  

 

"Zauważyliśmy, że różnice w strukturze naszego mikrobiomu prowadzą do wytwarzania metabolitów o różnej charakterystyce. Dowodzi to, że każdy z nas czerpie ze spożywanych posiłków inne korzyści" wyjaśniła doktor Esteban-Fernández. "Różnic w składzie flory bakteryjnej nie należy lekceważyć. Pragniemy teraz przeprowadzić badania mające na celu określenie jak różne rodzaje diety wpływają na wydolność mózgu."

 

"Należy uświadomić opinię publiczną, iż niektóre typy posiłków oraz napojów mogą przyczynić się do spowolnienia lub nawet całkowitego zahamowania rozwoju chorób umysłowych…i to bez stosowania jakichkolwiek dodatkowych medykamentów. Nie uważam, że specjalistyczne leczenie lub profilaktykę można całkowicie zastąpić dietą, jednakże chciałabym podkreślić, że sposób w jaki się odżywiamy może znacznie zmniejszać ryzyko zapadnięcia na określone choroby. Wizytę w aptece możemy od czasu do czasu zastąpić wyprawą do najbliższego sklepu spożywczego po warzywa oraz owoce. Wiele badań dowodzi bowiem, iż ogólny stan zdrowia jest ściśle powiązany z właściwą dietą."

 

Jako, że ekspertka pracuje nad określeniem roli diety w zachowaniu optymalnego stanu zdrowia, traktuje ona swój osobisty program żywieniowy niezwykle poważnie. "Jestem świadoma istoty włączania do diety owoców, warzyw oraz posiłków obfitujących w tłuszcze nienasycone. Staram się stale ulepszać mój plan dietetyczny jednocześnie nie popadając w obsesję. W naszym społeczeństwie pokutuje bardzo wiele nieprawdziwych mitów dotyczących diety. Zadaniem nauki oraz mediów jest ich demaskowanie oraz uświadamianie ludzi w kwestii wpływu odżywiania na stan zdrowia – zarówno psychicznego jak i fizycznego."

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑