Nie jesz śniadań? Grozi Ci miażdżyca!

Dodaj do ulubionych

Częste zaniedbywanie śniadań prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia miażdżycy na skutek zaciskania się tętnic. Wyniki takie przedstawiono w magazynie Journal of the American College of Cardiology.

 

Naukowcy na przestrzeni kolejnych lat wielokrotnie podkreślali, że konsumpcja właściwie zbalansowanego śniadania korzystnie wpływa na stan zdrowia, wagę ciała oraz poziom cholesterolu we krwi. Wcześniejsze eksperymenty wykazały także, że zaniedbywanie rzeczonego posiłku prowadzić może do choroby wieńcowej. Omawiane w ramach niniejszego artykułu badanie jest pierwszym, w ramach którego przeanalizowano korelację pomiędzy częstotliwością konsumpcji potencjalnie najważniejszego posiłku dnia a ryzykiem wykształcenia się miażdżycy.   

 

"Osoby, które nie jedzą śniadania najczęściej prowadzą niezdrowy styl życia" stwierdził autor badania, doktor Valentin Fuster, dyrektor Szpitala Mount Sinai Heart oraz redaktor naczelny magazynu Journal of the American College of Cardiology. "Przeprowadzony eksperyment pokazuje, że jest to jeden z nawyków, którego zmiana wpłynąć może korzystnie na kondycję mięśnia sercowego."

 

Badacze z Madrytu poddali szczegółowej analizie respondentów obydwojga płci, którzy to wedle testów wstępnych nie zmagali się z chorobami nerek ani układu sercowo-naczyniowego. Przy pomocy komputerowego kwestionariusza ustalono stosowaną przez nich dietę, występowanie zwyczaju jedzenia/niejedzenia śniadania oraz średnią ilość pokarmu spożywanego podczas rzeczonego posiłku. Pozwoliło to na wyróżnienie trzech grupy badanych – jedna z nich spożywała z rana mniej niż pięć procent całkowitej dziennej wartości energetycznej (najczęściej unikali oni śniadania, a zamiast niego wypijali kawę lub inny napój bezalkoholowy), drugą stanowili badani, którzy z rana przyjmowali 20 % dziennej wartości energetycznej natomiast trzecią - osoby, w przypadku których wartość procentowa wahała się pomiędzy 5 a 20 %. Z badanej grupy 4052 respondentów, 2,9 % nie jadło śniadań, 69.4 % spożywało posiłek o niskiej wartości kalorycznej, natomiast 27,7 % konsumowało pełnoprawne śniadanie.  

 

Miażdżycę tętnic częściej identyfikowano u badanych, którzy unikali spożywania omawianego posiłku. Co więcej, u respondentów unikających śniadań lub przyjmujących podczas nich wyłącznie niewielką ilość kalorii zauważono występowanie czynników ryzyka, takich jak podwyższony wskaźnik masy ciała, wyższe ciśnienie krwi, większa ilość lipidów we krwi oraz ponadprzeciętnie wysoki poziom glukozy.  

 

Uczestnicy badania, którzy unikali spożywania śniadań wiedli niejednokrotnie niezdrowy styl życia, na który składały się nieprawidłowa dieta, częste spożywanie alkoholu oraz regularne palenie produktów tytoniowych. Częściej zmagali się oni także z nadciśnieniem, otyłością lub nadwagą.

 

"Poza bezpośrednim związkiem z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, niejedzenie śniadań stanowi także wskaźnik prowadzenia niezdrowego stylu życia, który z kolei doprowadzić może do miażdżycy" stwierdził doktor Jose L. Peñalvo, adiunkt pracujący na Uniwersytecie Żywienia im. Friedmana oraz główny autor badania. "Uzyskane wyniki pozwolić mogą na opracowanie bardziej efektywnych działań mających na celu przeciwdziałanie miażdżycy."

 

Doktor Prakash Deedwania, profesor medycyny na Uniwersytecie w Kalifornii oraz autor notatki prasowej będącej komentarzem do badania stwierdził, że eksperyment ten poskutkował przedstawieniem istotnych z klinicznego punktu widzenia informacji, pełniej nakreślając wpływ unikania spożywania śniadania na wykształcanie się miażdżycy.

 

"W ujęciu średnim, od 20 do 30 procent osób dorosłych nie je najważniejszego posiłku dnia, co pokrywa się z częstotliwością występowania otyłości oraz problemów z wydolnością mięśnia sercowego" stwierdził Deedwania. "Wiele osób skłania się ku niezdrowej diecie w relatywnie młodym wieku, a następnie kontynuuje jej założenia w dalszym życiu. Niekiedy moi pacjenci unikają śniadań  starając się w ten sposób zmniejszyć ogólną masę ciała, jednakże w ujęciu średnim spożywają oni przez to na przestrzeni dnia więcej kalorii. Zaniedbywanie pierwszego posiłku dnia prowadzić może do rozregulowania równowagi hormonalnej oraz zaburzenia cyklu dobowego organizmu. Przeprowadzone badanie pokazuje jak istotne jest w naszym codziennym życiu śniadanie."

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑